Úterý 16. dubna 2024, slouží směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Hasiči z Varnsdorfu znovu „otevřeli“ hranice, od prvního společného zásahu v Německu uplynulo padesát let

V sobotu 25. března 2017 ve 14:18 uplynulo přesně 50 let od okamžiku, kdy hasiči z Varnsdorfu a Grossschönau společnými silami zasahovali u požáru v podkroví činžovního domu nedaleko hranic.

V 11 hodin se na hraničním přechodu mezi oběma městy sešli současní zástupci obou samospráv a velitelé hasičských sborů společně s těmi, kteří dohody v roce 1996 a 1997 podepsali na malé ceremonii.

Během slavnostní události byl uzavřen hraniční přechod, na hranici byly symbolicky nataženy spojené hadice. Po malém občerstvení se zúčastnění přesunuli do Zollstrasse, kde na stejném místě „jako minule“ začalo hořet, tentokrát ale cvičně.

Stejně jako před padesáti lety k zásahu dorazily cisterny i s výškovou technikou. Zatímco z oken vycházel kouř a několik skupin se připravovalo na hasební zásah, další hasiči pak chystali záchranu uvězněné osoby pomocí automobilové plošiny.

Zajímavostí je, že celý zásah pozoroval obyvatel domu, který byl před padesáti lety v roli zachraňovaného. Právě jeho totiž jako malého kluka hasiči z objektu před požárem zachránili.

Spolupráce hasičských sborů sousedících města, tedy města Varnsdorf a obce Grossschönau, začala v krátkém období liberalizace v komunistickém Československu v letech 1967–68. V roce 1967 tehdy došlo na německé straně k rozsáhlému požáru velkého činžovního domu v ulici Zollgasse 6, těsně za hranicemi.

V rámci nastalé spolupráce k jeho úspěšnému zdolání vyjela i posádka varnsdorfských dobrovolníků (profesionální sbor vznikl až o čtyři roky později) s moderními cisternovými vozidly Škoda 706 AKV a další technikou. V té době nikdo netušil, že tuto spolupráci už o rok později zavře bratrská pomoc a že se hranice opět na 30 let uzavřou.

V roce 1995 vznikla smlouva o spolupráci mezi hasiči z Hrádku nad Nisou a Žitavy a na jejím základě se připravila smlouva o spolupráci mezi hasičskými sbory, kterou v roce 1996 podepsali oba velitelé.

Po projednání v orgánech obcí již o rok později, tedy v roce 1997, podepsali smlouvu a partnerství a spolupráci mezi městy i tehdejší starostové. Na základě této smlouvy bylo možné za přesně stanovených podmínek otevřít železnou závoru a bránu na konci Žitavské ulice.

Metodou stálého tlaku se podařilo postupně odstranit bránu, z brány a navezených kamenů zde udělat turistický přechod a nakonec v souvislosti se vstupem do Schengenského prostoru v roce 2003 odstranit veškeré technické překážky a od roku 2007 zde mít silniční hraniční přechod pro osobní vozidla a autobusy, s možností využití i pro záchranné akce.

Zásahem v Zollgasse tedy započala opětovná spolupráce hasičských sborů, která byla násilně přetržena po druhé světové válce. Nedlouho po uzavření smlouvy mezi Varnsdorfem a Grossschönau byla uzavřena i obdobná smlouva mezi Rumburkem a Seifhenersdorfem a začalo se tvořit dnešní „čtyřměstí“ (Vierstädtebund).

Přečtěte siNad Hainewalde v Německu cvičně hořel opuštěný statek

Od roku 1997 probíhá intenzivní spolupráce nejen mezi dospělými hasiči, ale spolupracují také mládežnické oddíly, za pomoci finančních prostředků z Euroregionu Nisa se uskutečnilo 9 ročníků mezinárodních dětských táborů, a každoročně probíhá řada jednodenních, či víkendových akcí.

V roce 2013 se čtyřměstí podařilo získat pro hasiče více jak 1 milion Euro a připravují se další společné projekty.

Přečtěte siVelitel JSDH Varnsdorf oslavil životní jubileum, jeho "kamarádi" mu připravili nevšední překvapení
Jiří Sucharda, velitel JSDH Varnsdorf
Fabian Hälschke, velitel FFW Grossschönau
Sdílet