Čtvrtek 25. dubna 2024, slouží směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Novinky ze světa odolných hodinek: křest ohněm i čitelnost za jakýchkoliv podmínek

Náročné podmínky si žádají opravdu odolné hodinky. V nejlepším případě takové, které nemají odolnost doloženou jen papírově, ale i reálnými testy. Hodinky totiž může poškodit nejen pád na zem, ale i nárazy, otřesy, vibrace nebo výkyvy teplot. Nejčastěji se podepíšou na přesnosti hodinek, někdy i na jejich funkčnosti.

130 testů pro Victorinox Inox

Švýcarské nože dnes zná celý svět. Těžko bychom hledali domácnost, ve které by se nenašel ani jeden “švýcarák”. Poslední roky ale slaví jeden z nejznámějších výrobců kapesních nožů úspěchy i s hodinkami. Ke 130. výročí existence značky si Victorinox nadělil hodinky mimořádně odolné. Důkazem je 130 testů, kterým je podrobil.

Namátkou – pád na dlaždice z 10 metrů, přejetí bagrem, vyprání v pračce, zamrazení do kusu ledu, vystavení teplotě 1200 °C nebo test odolnosti vibracím připevněním na lyži závodního bobu.

Hodinky dostaly jméno Victorinox Inox, a jak už název napovídá, jsou vyrobeny ze švýcarské nerezové oceli. Každý detail byl navržen s ohledem na funkčnost – ocelové pouzdro s průměrem 43 mm (bez korunky) je hladké, bez jakýchkoliv drážek, v nichž by se mohl usadit prach či nečistoty.

Jednoduše pojatý ciferník se skládá z výrazných indexů a ručiček s luminiscenčním nátěrem, datumovky a loga Victorinoxu na 12. hodině. Safírové sklíčko s antireflexní úpravou ochrání hodinky před poškrábáním a zlepší čitelnost na slunci. Vodotěsnost 20 atmosfér je dostatečná pro plavání i potápění se až do hloubky cca 50 m.

Hodinky jsou k dostání s řemínkem z pryže například v černé, modré, zelené nebo červené barvě. Později přibyl model s ocelovým náramkem a s řemínkem z padákového lana (paracordu), který lze v nouzi rozmotat a získat tak 2,5 m lana s nosností až 250 kg nebo speciální edice, kde řemínek tvoří kůže používaná při výrobě požárnické obuvi.

Letošními přírůstky jsou Victorinox Inox v titanovém provedení a Victorinox Inox Professional Diver navržené speciálně pro potápěče.

Z nabídky Victorinoxu si tak své odolné hodinky snadno vyberou outdooroví nadšenci, milovníci adrenalinových sportů i ten, kdo se potřebuje na své hodinky spolehnout za každé situace.

Hodinky Traser čitelné za jakýchkoliv podmínek

Pokud je pro vás důležitá čitelnost a dáváte přednost lehkým hodinkám, za pozornost stojí výrobky značky Traser.

Švýcarská hodinářská značka Traser je známá svými sportovními a vojenskými hodinkami s luminiscenční technologií trigalight, která dokáže pomocí kapslí naplněných plynným tritiem ciferník osvětlovat až po dobu 15 let bez nutnosti nasvěcování.

Díky spolehlivé luminiscenci a odolnosti se hodinky Traser těší velké oblibě mezi ozbrojenými a záchrannými složkami. Na míru jejich potřebám proto Traser navrhl řadu hodinek Traser Tactical, ze které pochází i oblíbený model Traser P6600 Red Combat.

Úkolem hodinek Traser P6600 Red Combat je obstát i v opravdu náročných podmínkách, proto jsou vybaveny safírovým sklíčkem, vodotěsností do 200 m, kvalitním švýcarským strojkem Ronda a nevadí jim ani neopatrné zacházení a extrémní výkyvy teplot. To Traser otestoval u jiné barevné varianty vysláním do výšky 37 km.

Aby se předešlo poškození a nepřesnostem strojku při otřesech a nárazech, používá Traser u tohoto modelu dvojité pouzdro – jeho vnitřní část je ocelová, vnější z matného plastu tvrzeného skelnými vlákny. Výsledkem je vysoká odolnost a zároveň nízká váha hodinek, pouhých 80 gramů.

Hodinky Traser prošly i testem střelby z automatické zbraně a zvládly to bez jakékoliv újmy. Vojáci a policisté je proto berou běžně na střelnici.

Průměrem pouzdra 45 mm se model řadí ke středně velkým hodinkám. Důraz na funkčnost je znát i z ciferníku, který je vybaven vojenským časem a datumovkou. Modrá tritiová luminiscence na ručičkách a indexech umožní snadný odečet času i za zhoršených světelných podmínek.

Dalšími praktickými detaily jsou zapuštěná šroubovací korunka a jednosměrně otočná luneta s tritiovou kapslí na 12. pozici. Díky široké nabídce řemínků (nato, pryž, kůže, silikon) si hodinky snadno přizpůsobíte svým představám i okolním podmínkám.

Každým rokem se nabídka odolných hodinek díky novým materiálům a technologiím rozrůstá. Pokud ale hledáte spolehlivé hodinky, které svou odolnost prokázaly v nejednom testu a na zápěstích těch, kdo svým hodinkám dávají zabrat každý den, se značkami Traser a Victorinox nesáhnete vedle.

Komerční prezentace
Sdílet