Sobota 20. dubna 2024, od 07:00 bude sloužit směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Složky IZS cvičně zachraňovaly vodáky z převráceného raftu na řece Kamenici, dorazily i dva vrtulníky

Hluboké údolí řeky Kamenice, kde se jen stěží objeví signál mobilního operátora! Špatně přístupný terén se strmými zarostlými břehy, odkud je šance dostat se pouze na železniční trať nebo úzkou Palackého stezku!

S tím vším si museli poradit záchranáři během včerejšího taktického cvičení složek IZS na záchranu vodáků z Kamenice pod Návarovem. Ač šlo o cvičení, náročný terén záchranářům nic neodpustil a bylo třeba maximálního nasazení.


21. března 2017 v 10:52 hodin bylo na operační středisko hasičům ohlášeno, že na řece Kamenici došlo k převrácení raftu s osmičlennou posádkou. Loď se převrátila po nárazu do stromu v místě Kamenické soutěsky a silný proud zanesl vodáky až tři kilometry po proudu řeky.

Rozjela se tak velká záchranná akce, do které byly zapojeny čtyři jednotky profesionálních hasičů se svými specialisty z lezeckých skupin a tři jednotky dobrovolných hasičů.

Kvůli transportu po železnici byli nezbytní také drážní hasiči se svým dvoucestným technickým automobilem, nechyběli členové Horské služby ČR (HS Jizerské hory) se svou terénní technikou, hlídky PČR, posádka zdravotních záchranářů ZZS LK a v neposlední řadě na místě operovaly dva vrtulníky – LZS (Liberec) a LS PČR.

Pomocí vrtulníků byly zachráněny 4 osoby a stroje pomohly také při přepravě záchranářů v údolí řeky. Ostatních 5 zraněných osob bylo dopraveno po zemi. Jejich záchrana byla velmi obtížná, neboť se nacházely ve špatně dostupných místech (např. v řece pod skalním masivem) a bylo nezbytné použití lezeckých technik.

Taktické cvičení bylo ukončeno po 13. hodině. Složky IZS stihly procvičit společný zásah pozemních jednotek a letecké techniky, koordinaci zásahu mezi více složkami za pomoci štábu velitele zásahu, radioprovoz, práci s navigačním zařízením a spoustu dalších činností.

por. Mgr. Zdenka Štrauchová
tisková mluvčí
HZS Libereckého kraje
Sdílet