Čtvrtek 18. dubna 2024, slouží směna A. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Hasiči z Vrbna pod Pradědem cvičili záchranu osoby ze závalu

Ve středu 22.03.2017 v od­poledních hodinách vyjížděla vozidla hasičů z Vrbna pod Pradědem k záchraně osoby, která utrpěla zranění a je zavalená pod trámem a jiným materiálem.

Naštěstí se jednalo o prověřovací cvičení pro jednotku SDH Vrbno pod Pradědem, kdy bylo simulováno, že osoba, která prováděla rozebírání střechy při demolici objektu byla zavalena střešní konstrukcí a je vážně zraněna. Po příjezdu hasičů byla osoba při vědomí a měla zapříčené dolní končetiny pod vrstvou materiálu a trámů.

V prvních chvílích hasiči odstranili z osoby a okolí materiál, ovšem část materiálu nebylo možné odstranit pouze lidskou silou. Hasiči využili pro vyproštění osoby ruční hydraulický nástroj LUKAS. Během zásahu byla provedena předlékařská pomoc, kdy došlo k ošetření poraněné horní i dolní končetiny a zraněné osobě byl nasazen krční límec.

Po vyproštění bylo nutné osobu transportovat z 2.patra půdního prostoru. K tomuto transportu použila jednotka fixační páteřní desku a pacienta přijištovala lanem. Po náročném transportu byl pacient předán ZZS.

V rámci cvičení si hasiči procvičili možné způsoby vyproštění zavalené osoby a rizika při transportu z velmi strmého a částečně poškozeného schodiště.

Za JSDH Vrbno p.P. – Bc. Ondřej Chalupa – velitel jednotky
Sdílet