Sobota 20. dubna 2024, slouží směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Policisté, hasiči a zdravotníci cvičně zasahovali proti šílenému střelci na škole v Třebíči

Zásah složek Integrovaného záchranného systému Kraje Vysočina v rámci taktického cvičení AMOK 2017 se tentokrát odehrál na Střední průmyslové škole v Třebíči s podporou devadesáti studentů v roli figurantů. Jeho hlavním smyslem je procvičit spolupráci a koordinaci činností a postupů všech složek IZS v podmínkách mimořádné události. Zúčastnil se ho i hejtman Kraje Vysočina Jiří Běhounek společně s delegací z partnerského regionu z Běloruska.

Dnešního cvičení se zúčastnili jako pozorovatelé také někteří členové Bezpečnostní rady Kraje Vysočina, vedoucí představitelé všech cvičících složek, zástupci místní samosprávy, starostové měst z regionu Třebíčska, a také zástupci místních středních školských zařízení.

Cvičení simulující útok ozbrojeného útočníka na střední škole mělo za cíl ukázat také zaměstnancům školy, jak mají v takových situacích postupovat a spolupracovat s policií České republiky a dalšími složkami integrovaného záchranného systému. Bohužel se v minulosti potvrdilo, že taková hrozba může reálně nastat.

V případě krajských středních škol nejde o první tematické cvičení svého druhu, loni v říjnu se do podobného cvičení zapojila krajská střední škola v Pelhřimově. V minulých týdnech Kraj Vysočina zval ředitele škol na přednášky, které měly posluchačům napomoci při vyhodnocování mimořádných situací a v případě, že vzniknou – poradit, jak na ně reagovat,

říká hejtman Kraje Vysočina Jiří Běhounek, který se cvičení osobně účastnil.

Námět celého cvičení předpokládal, že v hlavní budově školy došlo k násilnému útoku dvou ozbrojených osob. Do hlavní budovy školy vstupují dva neznámí muži, v době, kdy probíhá běžné vyučování, danou chvíli velká přestávka a ve škole se nachází studenti, učitelé a další zaměstnanci.

Neznámí muži drží v rukách připravenou dlouhou zbraň a při prvním kontaktu se studenty okamžitě zahájí střelbu s cílem usmrtit nebo zranit co největší počet osob. Na chodbách školy, v přízemí i druhém patře zasáhnou několik osob, z nichž některým způsobí smrtelná a jiným těžká nebo lehká zranění. Nastává zmatek a panika, při kterých dochází k chaotickým pokusům o útěk a opuštění budovy.

Několika studentům a učitelům se skutečně podaří z budovy uniknout a vyběhnout do některé z okolních ulic. Část osob se snaží před útokem střelce schovat se ve vnitřních prostorách školy, v učebnách, kancelářích, na toaletách i na dalších místech. Několik se jich dovolá na linku 158.

Integrované operační středisko krajského policejního ředitelství vysílá na místo policisty z organizačních článků krajského ředitelství zařazených do prvosledových hlídek, jejichž úkolem bylo střelce co nejrychleji eliminovat a prostor zajistit pro následnou záchranu zraněných osob.

Hlavním cílem bylo ověřit si naše postupy při vzniku mimořádných událostí tohoto typu a současně ověřit součinnost s ostatními složkami integrovaného záchranného systému.

V rámci služební přípravy našich policistů je pro instruktory velmi důležité mít zpětnou vazbu z podobných cvičení, a to zejména abychom si prověřili rychlost a včasnost zásahu, a v neposlední řadě i taktiku celého zásahu,

doplnil k záměru cvičení ředitel Krajského ředitelství policie kraje Vysočina Radek Malíř.

Sdílet