Čtvrtek 25. dubna 2024, slouží směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Hasičská auta ozdobí dráček Hasík

Dráček Hasík – maskot preventivně výchovného programu pro děti – ozdobí zásahová vozidla jihomoravských hasičů. Plyšové figurky zeleného dráčka z červenou přilbou a žlutou náprsenkou budou mít za skly zásahových vozidel dvě funkce – kromě viditelné propagace mimořádně úspěšného projektu k výchově dětí a mládeže také hasičům pří zásazích u požárů, dopravních nehod a dalších událostech usnadní komunikaci s dětmi, které se dostaly do krizových situací.

Dráček Hasík – maskot preventivně výchovného programu pro děti – ozdobí zásahová vozidla jihomoravských hasičů. Plyšové figurky zeleného dráčka z červenou přilbou a žlutou náprsenkou budou mít za skly zásahových vozidel dvě funkce – kromě viditelné propagace mimořádně úspěšného projektu k výchově dětí a mládeže také hasičům pří zásazích u požárů, dopravních nehod a dalších událostech usnadní komunikaci s dětmi, které se dostaly do krizových situací. Hasiči vycházejí z poznatků psychologů, podle nichž plyšová hračka v rukou dítěte umožní malému účastníkovi události snadněji překonávat stres z dění kolem něj.

První dráčky Hasíky na zásahových vozidlech dnes hasiči představili novinářům v brněnské centrální stanici v Lidické ulici. Plyšové figurky, které hasičům vyrobili zaměstnanci charitní chráněné dílny sv. Josefa v Opavě, se do dvou týdnů objeví na zásahových vozidlech profesionálních hasičů v celém kraji. Figurka usmívajícího se dráčka bude za sklem nejméně jedné cisterny v každé ze 26 jihomoravských stanic.

Na dnešní tiskové konferenci hasiči zástupcům médií prezentovali celou škálu preventivně výchovných aktivit. V informaci o projektu Výchova dětí v oblasti požární ochrany a ochrany obyvatelstva mj. zaznělo, že k programu, který vznikl v roce 1996 v Bruntále a jehož maskotem je dráček Hasík, se HZS JMK připojil v roce 2007. Od té doby bylo na jižní Moravě vyškoleno 48 instruktorů. Ti s životně důležitými informacemi o požární ochraně a o tom, jak se chovat v řadě mimořádných situací, již seznámili téměř 3750 žáků základních škol. Výuky na školách se zúčastnila také stovka pedagogů. V budoucnu by se program ze základních škol měl rozšířit také mezi středoškoláky.

Mimořádný ohlas odborníků i veřejnosti si rovněž získal projekt Vaše cesty k bezpečí, který s podtitulem Chytré blondýnky radí hasiči spustili v červnu loňského roku. Projekt, připravený ve spolupráci s městským ředitelstvím Policie ČR a Diecézní charitou Brno, je rozsáhlým programem informování a vzdělávání dospělých. Chytré blondýnky – mladé příslušnice HZS JMK a Policie ČR – v modelových situacích lidem radí jak se chovat a chránit před nejrůznějšími formami ohrožení. V dlouhodobém projektu organizátoři zatím v první a druhé etapě zpracovali 17 témat. V letošním roce je chtějí rozšířit o dalších 16 nových témat.

Atraktivně zpracované rady lidem s názornými fotografiemi k jednotlivým tématům a situacím obsahují webové stránky HZS JMK www.firebrno.cz , kde si je denně prohlíží a čte až 24 tisíc návštěvníků stránek. Odkazy na rady chytrých blondýnek má na svých webových stránkách již 80 obcí v kraji. Kromě textové internetové verze, kterou si lidé mohou ve formátu PDF i stáhnout do vlastního počítače, byly zpracovány také letáky ve formátu A4, určené k vyvěšení na informační a úřední desky obecních i jiných úřadů, požárních stanic, policejních služeben a škol. HZS JMK zajišťuje tisk a distribuci letáků na více než 900 míst kraje. Jednotlivá témata jsou formou sertiálu zveřejňována v Listech Jižní Moravy, vydávaných Krajským úřadem JMK pro všechny domácnosti v kraji. Rady chytrých blondýnek prezentuje také nástěnný kalendář HZS JMK na rok 2009.

Přehled dosud zpracovaných a publikovaných témat obsahuje rovněž brožurka Vaše cesty k bezpečí, kterou hasiči vydali společně s Diecézní charitou. Publikace určená domácnostem byla v první etapě distribuována vybranými realitními kancelářemi v regionu lidem, kteří si pořizují novým dům nebo byt. První obcí, která brožurku s užitečnými radami rozešle všem domácnostem, budou Sokolnice u Brna.

Kromě specifických preventivně výchovných projektů pro děti i dospělé nyní jihomoravští hasiči připravují odborné vzdělávání také pro studenty Fakulty sociálních studií Masarykovy univerzity. Na letní semestr FSS pro studenty chystají přednášky a semináře na téma Zvládání přírodních a technologických katastrof v ČR.



Při dnešní prezentaci jihomoravští hasiči zástupcům médií přiblížili i dvě nové aplikace webových stránek HZS JMK. První z nich umožňuje podnikajícím fyzickým osobám i právnickým osobám prostřednictvím internetu hlásit pálení klestu a výrazně tak omezit počet planých poplachů při zbytečných výjezdech hasičů. Druhá aplikace nazvaná Zásahy nebo Události novinářům i veřejnosti přibližuje aktuální výjezdy hasičů k jednotlivým událostem v kraji. Hasiči jsou tak jedinou složkou IZS, která v takřka online režimu informuje o svých zásazích.



por. Mgr. Jaroslav Haid
tiskový mluvčí
HZS Jihomoravského kraje


-swo-

Sdílet