Úterý 23. dubna 2024, slouží směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Požár v obci Bělčice si vyžádal vyhlášení třetího stupně poplachu, hořelo v areálu na recyklaci pneumatik

Ve středu 10. května odpoledne přijalo operační středisko středočeských hasičů v 15.55 hodin informaci o velkém požáru u brněnské dálnice poblíž obce Bělčice na Benešovsku.

Událost se stala v těsné blízkosti dálnice D1 u kilometru 32,5 v areálu firmy na recyklaci starých pneumatik, odkud stoupal k nebi obrovský sloup černého kouře. Na místo byli vysláni profesionální hasiči z Benešova, Jílového a Říčan a dobrovolné sbory obcí Čerčany, Soběhrdy, Teplýšovice a Vranov, Zároveň byl operačním střediskem vyhlášen druhý stupeň požárního poplachu.

Podle dalších telefonátů na tísňové linky bylo zřejmé, že požár je většího rozsahu, což potvrdily i první jednotky, které dorazily na místo. K události tak byly postupně vysílány další profesionální a dobrovolné sbory a v 16.34 hodin nechal velitel zásahu zvýšit požární poplach na třetí stupeň.

Do Bělčic byla dále přizvána Chemická laboratoř Kamenice, aby specialisté HZS Středočeského kraje monitorovali únik nebezpečných látek do ovzduší. O situaci byli informováni starostové nejbližších obcí, kteří prostřednictvím místních rozhlasů nebo SMS zpráv doporučili občanům, aby omezili větrání svých domovů i pohyb ve venkovním prostředí.

Zaměstnanci, kteří ve firmě v době vzniku požáru pracovali, byli všichni venku a vyvázli bez zranění. Vlastní zásah je hodně náročný a probíhá v dýchací technice ze země i z výškové techniky několika proudy za využití pěny. Na její výrobu je organizována kyvadlová doprava velkého množství vody (stovky tisíc litrů) cisternami pro velkoobjemové hašení ze zdrojů hasební vody v Ostředku a Benešově. Dále byly spotřebovány desítky tun pěnidla.

O pomoc byl požádán také Záchranný útvar HZS ČR Zbiroh, který ve večerních hodinách dojel na místo s těžkým kolovým nakladačem kvůli odebírání nejvíce hořící hromady drti z pneumatik.

Vzhledem k odhadovaným škodám v řádu desítek milionů korun byl na místě i krajský vyšetřovatel, který spolupracoval s kolegou z benešovského územního odboru. Zatím se ale mohli zaměřit pouze na získávání dostupných informací od zaměstnanců společnosti a svědků události, protože do objektu vydal velitel zásahu přísný zákaz vstupu, neboť celá hlavní železobetonová hala o půdorysu cca 40 × 60 metrů byla požárem silně narušena a hrozilo velké nebezpečí úrazu.

Přečtěte siNakladač JCB 437 HT využívají hasiči ze Záchranného útvaru i u požárů a demoličních prací

Zásah pokračoval celou noc, v průběhu které přijel i statik, který potvrdil vážné narušení stability objektu a nutnost jeho stržení.

Podle údajů operačního střediska bylo v půl osmé ráno na místě 25 jednotek se 44 kusy rozličné techniky, včetně dalších strojů Záchranného útvaru HZS ČR z dislokací Jihlava a Hlučín. Celkem se do té doby u události objevilo 34 jednotek a 66 kusů techniky. Velitel zásahu pak provedl redukci zasahující techniky.

Dopoledne se na místo vrátil krajský vyšetřovatel požárů, který se spolu s experty z Technického ústavu požární ochrany Praha pustil do objasňování příčiny vzniku požáru. Tou byla stanovena mechanická závada na pásovém dopravníku. Škody jsou odhadovány na 110 milionů korun.

22. května 2017 byl zásah ukončen a byla nařízena nepřetržitá dohlídka do doby, než bude stržena část nestabilní haly.

Foto: Dopravní zpravodajství & Mapy.cz, Google Maps & Romana P. & Jan Hlaváček & HZS Středočeského kraje
Sdílet