Pátek 29. března 2024, slouží směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Výcvik hasičů tří zemí v Ostravě vyvrcholil dvěma simulovanými nehodami

Ve čtvrtek 22. 6. 2017 vyvrcholil v Centru bezpečné jízdy Libros v Ostravě-Přívozu několikadenní společný výcvik českých (HZS MSK), slovinských a černohorských profesionálních hasičů v rámci projektu Evropské unie Direct, zaměřený v Moravskoslezském kraji na záchranu zraněných a zaklíněných osob z havarovaných vozidel.

U dvou nehod několika složitě zapasovaných vozidel s mnoha zraněnými figuranty si ve formě taktického cvičení vyzkoušeli profesionální hasiči ze Slovinska a Černé Hory za asistence českých kolegů z HZS Moravskoslezského kraje, co vše nového se o zásazích od neděle v Ostravě a okolí dozvěděli v teoretických přednáškách a ukázkách a natrénovali během praktických výcviků (hlavně v Librosu, ale také v automobilce Hyundai v Nošovicích).

Neodradily je ani čtvrteční odpolední velmi vysoké teploty vzduchu a rozpálené karoserie havarovaných vozidel.

Ve čtvrtek v podvečer a večer na hasiče ještě čekal v Librosu nácvik řidičských dovedností na zdejším náročném polygonu, například na vodě a kluzké pohyblivé desce.

Přečtěte siV klimkovickém tunelu hasiči cvičili zásah u nehody s nebezpečně nakaženým pacientem

Celkem 21 profesionálních hasičů ze Slovinska a Černé Hory a dalších více než 10 hasičů z Moravskoslezského kraje cvičí společně tento týden v Ostravě a okolí vyprošťování zraněných osob z havarovaných osob, a to až do čtvrtečního večera.

Přijeli sem v rámce třístranného projektu EU „Města a komunity odolné proti pohromám“, zkráceně pojmenovaný Direct (Disaster Resilient Communities and Towns).

Přečtěte siV Ostravě cvičí hasiči ze Slovinska a Černé Hory, výcvik je zaměřen na dopravní nehody

Do projektu je vedle HZS Moravskoslezského kraje a České asociace hasičských důstojníků zapojeno slovinské město Kranj (česky Kraň) a Nadace pro rozvoj severní Černé Hory a Hasičský sbor Černé Hory.

Letos v říjnu se v rámci projektu uskuteční ve Slovinsku další společný trénink, tentokrát zaměřený na hašení lesních požárů, příští rok v Černé Hoře společná příprava na zemětřesení.

Petr Kůdela
tiskový mluvčí
HZS Moravskoslezské­ho kraje
Sdílet