Sobota 20. dubna 2024, slouží směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Zvláštní stupeň požárního poplachu byl vyhlášen při požáru lesa v Pňovanech

Požár u Pňovan vypukl 21. srpna 2018 na 3 lokalitách navzájem vzdálených v řádu stovek metrů nedaleko trati z Pňovan na Stříbro. Byl vyhlášen zvláštní stupeň požárního poplachu.

Na místo se od vyhlášení poplachu v 11:40 hod. postupně sjelo 32 jednotek se 46 kusy mobilní požární techniky. Do hašení byla zapojena i letecká hasičská služba s letounem AN 2 a vrtulník PČR s bambi vakem.

S ohledem na letecké hašení byla vypnuta trakce a po trati směly projíždět jen motorové vlaky sníženou rychlostí. Velitel zásahu rozhodl o zřízení štábu, který koordinoval nasazení sil a prostředků. Požár byl dle lokalit rozdělen na tři bojové úseky.

Požár se naštěstí nedostal do korun stromu a podařilo se ho udržet v úrovni hrabanky a nízkého porostu.

Podle zástupce majitelky lesa bylo zasaženo cca 10 hektarů, škoda byla vyčíslena na 1 milion korun. Jedná se o předběžný odhad.

V 18:00 byla nahlášena lokalizace požáru a od 20:00 došlo k redukci sil a prostředků. Na místě zůstalo jako dohled přes noc 11 jednotek a jedna jednotka na čerpacím stanovišti.

22. 8. 2018

Jednotky v průběhu noci pokračovaly v hašení. V této chvíli je na místě 16 jednotek a provádí hašení skrytých ohnisek a prolévání pomocí smáčedla, které zvyšuje pronikavost vody do podloží.

Na místě události se stále objevují nová ohniska indikující, že se požár šíří v podzemí. Zásadním okamžikem budou odpolední hodiny, kdy bude provedena celková kontrola požářišť termokamerou, na základě níž bude rozhodnuto o dalším postupu.

Dílčí kontroly probíhají na jednotlivých úsecích kontinuálně v rámci průzkumu.

Petr Poncar
tiskový mluvčí
HZS Plzeňského kraje
Sdílet