Čtvrtek 18. dubna 2024, slouží směna A. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Aktuálně: Hasičům se podařilo najít všechny čtyři osoby ve zřícené části budovy na Praze 1

Již třetí den pro vás sledujeme aktuální situaci na místě spadlého domu v Praze.




7:45
Doplněny POSLEDNÍ FOTOGRAFIE od HZS Praha, jejiž autorem je Roman Půta

4.10.
Hasičům se podařilo pod troskami najít postupně všechny 4 dělníky. Bohužel se nepodařilo nikoho zachránit. Všechna těla byla nalezana na místech, které ozačili psy kynologů. Pro hasiče tak skončil jeden z nejnáročnějších zásahů tohoto typu na území hlavní města.

22:29
Podle potvrzených informací byla těla nalezena přesně v místech, která označili psi kynologů. Na místě zůstává ještě přibližně třetina neodklizených trosek. Hasiči nyní hledají dále od místa nálezu těl, podle psů se totiž další lidé nacházejí v jiném prostoru.

22:22
Hasičům se podařilo najít už i druhou osobu, i nadále pokračují v hledání dalších dvou osob.

21:58
Hasičům se podařilo najít jednu osobu, bohužel bez známek života. Po ostatních osobách se i nadále pátrá v sutinách domu.

20:40
Hasiči opět začínají pracovat na vyproštění osob.

19:40
Opět byly pozastaveny veškeré práce, místo znovu prohledávají kynologové se psy. Dále bylo místo opět zaměřeno lesarem a následně byl celý prostor nasvícen pomocí osvětlovacích balonů.

19:23
Na místě v současné době pracují tři sací bagry, poslední dorazil až z Brna. Pracuje se v plné síle na pěti místech, prozatím nebylo nalezeno nic nového.

18:00
Na místě se opět začíná pracovat.

15:00
Práce pokračují velmi pomalu, po každém větším odebrání trosek je nutné zbylé trosky zajistit. Žádná zavalená osoba nebyla dosud nalezena.

14:40
Další obrazový materiál do galerie: HZS Praha – Roman Půta.

11:14
Na místě byl nasazen druhý sací bagr, čeká se na příjezd třetího. Tento způsob odklízení menších trosek se při zásahu osvědčil

09:52
Situace na místě se nemění, jedna skupina zasahuje ve speciálním koši z jeřábu, druhá skupina postupně rozebírá trosky v dolních částech. Časový odhad trvání celé akce není známý, hasiči nechtějí práce uspěchat.

09:00
Doplněny DALŠÍ FOTOGRAFIE od HZS Praha, opět od Leoše Kučery.


08:00
Dle sdělení tiskového mluvčího HZS hl. města Prahy plk.Mgr. Víta Pernici, který pro náš web poskytl exkluzivní informace, se na místě celou noc zabezpečovaly trosky domu, který i nadále hrozí zřícením. Pomocí jeřábu a lezců byly odstraněny některé části budovy. I nadále po více jak 19 hodinách od zřícení domu probíhá vyprošťování osob.

07:00
Proběhlo vystřídání směn – na místě v tuto chvíli začíná zasahovat směna C

03.10. 06:00
Na místo byl kolem půlnoci povolán jeřáb, za jehož pomoci se hasiči snaží zabezpečit panely hrozící pádem. Pátrání po čtyřech dělnících stále trvá a bohužel ani po bezmála 17 hodinách se nepodařilo najít jediné tělo. Připravujeme další informace.

22:15
Děkujeme čtenářům webu i ostatním zpravodajům za sledování dnešního online přenosu a omlouváme se za technické problémy v průběhu dne. V případě, že se neobjeví další neodkladné informace, bude náš online přenos pokračovat zítra ráno. Přejeme vám všem i zasahujícím v rámci možností klidnou páteční noc.

21:49
Dvě skupiny hasičů pokračují v pátrání, které bude pravděpodobně probíhat celou noc, pokud nenastanou další komplikace. 

21:24
Na osvětlení místa se používají osvětlovací balóny, přímo v sutinách jsou používána chemické světla. Do sutin, které hrozí sesunutím, mají přístup pouze kynologové, ostatní provádí odstraňování v místech, kde problémy se statikou nejsou.

21:12
Veškeré práce sacího bagru byly pozastaveny a práce jednotek uvnitř byly zastaveny, riziko pro zachránce překročilo únosnou mez. Probíhá zabezpečování zbylých trosek pracovníky METROSTAVU.

20:30
Je velké riziko, že spadne zbytek domu, proto byly pátrací skupiny omezeny.

19:35
Televizní noviny: Práce byly pozastaveny z důvodu pohybu zdí a narušené statiky.

19:10
Celou událost v současné době vyšetřuje PČR.

19:09
Dle informací ČT se jedná o první nasazení sacího bagru v historii zásahů.

18:30
Sací bagr již je na místě a začal odstraňovat trosky.

18:25
Šance na přežití zasypaných osob se každou minutou snižují. Nezbývá než doufat, že se v určitých místech vytvořily prostory, které by umožnili dělníkům přežít.

18:05
V současné chvíli je prováděn oplach sutin z důvodu „sražení“ zvířeného prachu. Zasahující jednotky a hasiči se postupně střídají – na místo najíždějí další družstva. Celý zásah je pro všechny velmi fyzicky náročný.

Občerstvení pro vysílené zasahující je na místě zajištěno.

18:00
Minimálně tři dny se obyvatelé okolních budov nebudou moci dostat dovnitř.

17:22
Situace na místě se nemění – stále probíhá prohledávání a odklízení trosek.

17:00
Na místo neštěstí míří „sací bagr“ z Hradce Králové, ten pomůže záchranářům v rychlejším odklízení trosek. Co to je a jak funguje sací bagr, to se dozvíte například zde.

16:25
Dle statika hlavního města Prahy Ing. Petra Macháně jsou dvě možné příčiny zřícení. První, pravděpodobnější verzí, je vytvoření velkého otvoru v suterénu v jedné z nosných zdí a následnému zřícení. Druhou možností je postupný sesuv stropů z horních pater do pater nižších.

Celkově se zřítily čtyři stropy – dva zděné klenuté, dva trámové dřevěné. Z objektu zůstaly pouze obvodové zdi a 3,5 metru sutin. Okolní domy jsou v pořádku.

Před deseti až patnácti lety v objektu proběhla rekonstrukce a přistavení nástavby v horních patrech, tato nástavba teď na některých místech není příliš bezpečná, přijedou proto technici firmy METROSTAV a provedou provizorní zajištění objektu, aby všechyn složky mohly v bezpečí pokračovat v záchranných činnostech.

Na otázku „Proběhne následně demolice objektu?“ statik v nadsázce odpověděl: „Demolice již byla provedena“, což asi svědčí o situaci za zdmi objektu dostatečně.

16:00
Plk. Mgr. Vít Pernica informuje novináře o tom, že žádné nové informace nejsou aktuálně dostupné. Byly nalezeny dvě přilby a stavební kolečka, jedná se tak pravděpodobně o místo kde se dělníci nacházeli. Pravděpodobně se však při počátku borcení dali na útěk, mohou být proto vzdáleni i několik metrů od nalezených předmětů.

15:53
Z útrob prohledávaného domu se ozývá opět mohutný psí štěkot.

15:57
Přidány fotografie HZS Praha od Leoše Kučery.

15:53
Z útrob prohledávaného domu se ozývá psí štěkot.

15:29
Tiskový mluvčí plk. Mgr. Vít Pernica upřesnil, že na místě jsou stále používány echolokátory a štěrbinové kamery. Zatím nebyla nalezena žádná pohřešovaná osoba.

15:09
Statik již je na místě neštěstí.

15:04
Situace na místě se po prvotním „zmatku“ uklidnila, odklízení trosek bude prováděno pravděpodobně několik dalších dní. Na místo také dorazí statik, který rozhodne, co se s budovou a jejím okolí bude dít.

14:32
Označena dvě místa. Jednotky je budou postupně odklízet a hledat v sutinách zavalené osoby.

14:20
Policie samozřejmě celou ulici uzavřela, doprava je odkláněna.

13:59
Při zásazích tohoto typu je vždy stanovena osoba, která neustále sleduje trosky a monitoruje jejich nenadálý pohyb, změny větru apod. a okamžitě o vznikajících nebezpečích informuje záchrance. Může se používat tzv. teodolit na laserové sledování pohybu trosek, méně pokročilá metoda je vizuální kontrola a následný pískot píšťalky, který následuje okamžité opuštění prostoru.

13:58
Vyhledávání osob stále probíhá.

13:48
Technický kontejner – co to je a jak to vypadá? Vše se dozvíte v našem článku Technický kontejner HZS Moravskoslezského kraje.

13:44
Na místo dorazila Báňská záchranná služba.

13:38
Kynologové na místě provádějí průzkum.

13:35
Hasiči budou evakuovat okolní budovy.

13:30
Zavalené osoby jsou s největší pravděpodobností ukrajinští a bulharští dělníci, kteří v budově pracovali.

13:25
CRUSH SYNDROM
 – tento syndrom může nastat u zavalených osob; jedná se o komplex poruch, které v těle vznikají následkem velkého zhmoždění. Dochází k rychlému úniku krevní plazmy z cév a následnému otoku.

13:23
Hasiči se snaží pomocí technických prostředků (pneumatické zvedací vaky, hydraulické rozpěrné válce) pokoušet vytvořit cestu k zavaleným osobám.

13:20
K vyhledávání zavalených osob používají hasiči na místě i speciální štěrbinovou kameru, která je součástí vyprošťovacího kontejneru a používá ji mimojiné i tým USAR.

13:06
Na místo dorazil vyprošťovací kontejner.

13:02
Kynologové jsou z Městské Policie.

13:01
Jedná se o zřícení tří podlaží. Jednotky zajišťují místo pro vstup záchranného týmu.

12:58
Na místě 4 sanitní vozy s několika lékaři.

12:57
Jednotky provádí zajištění poškozené stropní konstrukce před dalším zřícením.

12:55
Sklepní prostor o rozměrech 4×20 metrů, zasypán do výše asi 4 metrů.

12:54
Ve sklepním prostoru jsou zasypnány 4 osoby. Na místo vyjíždí kynologové.

12:53
Na místo dojela první jednotka HZS, vozy ZZS A PČR již na místě.

12:50:
Na místo jednou tři jednotky: Centrála, Smíchov, Holešovice.

Průběžně aktualizujeme.

-miw-, -kow-, -swo-

Sdílet