Pátek 19. dubna 2024, slouží směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Plovoucí čerpadlo Pavliš a Hartmann – Cyklon 2/1500

Firma Pavliš a Hartmann přišla letos opět s novinkou mezi plovoucími čerpadly a to s čerpadlem o výkonu 1500 litrů. Jedná se o nový model již dobře známého čerpadla PH 1200 s podstatně vylepšenými výkony, o kterém si můžete přečíst v našem starším článku.






Popis čerpadla:

Čerpadlo je pevně spojeno s motorem v jeden celek, tudíž nelze použít čerpadlo samostatně. Hřídel motoru prochází skříní čerpadla bez ucpávky. Skříň čerpadla je došroubována přes nosnou desku k přírubě motoru. Spodní strana skříně je opatřena víkem, které zabraňuje vniknutí nečistot a tuhých částic větších než 20 mm v průměru. Výtlak z čerpadla je ukončen hadicovou spojkou B75.

Těleso plováku je vyrobeno z polyetylénu odstředivým litím jako jeden celek. Na vnitřní straně je naneseno zhruba 20 mm tvrdé polyetylénové pěny pro zvláštní odolnost proti proražení, což zaručuje jeho nepotopitelnost. Konstrukce samotného čerpadla umožňuje i tzv. běh na sucho.

Čerpadlo je složeno ze tří dílů:

  • z motoru značky Honda GXV 390
  • ze skříně čerpadla – odstředivý typ – odlitek z hliníku
  • plovák – polyetylénový monolit

Prvotní seznámení s čerpadlem

S čerpadlem je díky velkému rámu snadná manipulace, hravě si s ním poradí dva lidé. Díky dobře umístěnému ovládání, které je na vnitřní straně rámu, nemůže během přepravy dojít k jeho poškození . Díky tomu, že výtlačné hrdlo je taženo středem plováku, je čerpadlo na vodě velice stabilní a i když je dál od břehu, jeho snaha o převrácení je takřka nulová. Výfuk je vyveden do boku a tudíž veškeré zplodiny jdou mimo obsluhu čerpadla.

Samotný test probíhal opět za pomoci dobrovolných hasičů ze Satalic v pražských Holešovicích. Ovšem po příjezdu na místo testu nás čekalo velké překvapení, díky úpravě břehů byla Vltava zhruba o 2 metry níže a tím pádem bylo převýšení zhruba 6,5 metru. I když na reálném testu to žádnou chybu nemělo, byla redakce, která se testu zúčastnila, trochu zaskočena.

Prvotní nastartování čerpadla bylo velice hladké a motor se rozeběhl hned po prvním zatáhnutí za startovací šňůru. Díky čtyřpolohové ovládací páce je nastartování opravdu snadné, první poloha je start/sytič, druhá je tak zvaná želva čili pomalejší chod, třetí je rychlejší chod – zajíc a poslední poloha je vypnutí. Po položení čerpadla na vodu začalo bez jakýchkoli problémů plnit satalickou Tatru celkový čas na naplnění byl 7,07 minut, což nás, při takovém převýšení, všechny mile překvapilo.

Další pokus otestovat toto čerpadlo byl proveden pomocí hadicového vedení (hadice C52–2×, hadice B 75–1×) a dvou proudnic C52 Tajfun Turbo-Profi a jedné proudnice B75 Tajfun Turbo-R. Toto čerpadlo je schopno dodávat potřebné množství vody i do takto položeného vedení.

Graf výkonu čerpadla
graf


Tabulka průtoků vody

Výtlačná výška v metrech0510152025303540455055
Průtok v litrech za minutu1540129511509908707256105004103151650


TTD čerpadla:

  • max. průtok: 1540 l/min
  • max. výtlačná výška: 55 m
  • max. otáčky: 3500 ot./min

TTD motoru:

  • max. výkon: 7,6 kW/3600 ot./min
  • objem válce: 389 cm3
  • hmotnost motoru: 32 kg
  • spotřeba PHM: 2,9 l/hod.

Plovák:

  • rozměry: 970×700×205 mm
  • hmotnost: 10,3 kg

Čerpadlo celkem:

  • pohotovostní hmotnost: 54 kg
  • celková hmotnost: 56 kg
  • rozměry: 1030×740×470 mm

Celkové hodnocení čerpadla:

Čerpadlo lze hodnotit velice kladně, při jeho ceně, která se pohybuje těsně pod hranicí 40 000,– a představě, že jeho zprovoznění zvládnou dva lidé během krátké chvilky, je to ideální pomocník k plnění velkých zásahových cisteren a odčerpávání velkých lagun.


Poznámka redakce:

V době testování designeři společnosti inovovali konstrukci rámu a uchycení ovládání motoru. Vznikla tím nová varianta tohoto typu čerpadla. Bohužel tuto variantu jsme neměli zatím možnost si prohlédnout.

Výhody jsou:

Menší rozměry, snížená hmotnost o cca 1,5 kg, po snížení těžiště je lepší stabilita na vodě a snadnější manipulace při přenášení čerpadla.


-swo-

Sdílet
Seriál: Pavliš a Hartmann