Sobota 20. dubna 2024, slouží směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

FOTO: POVODNĚ: Voda trápí velkou část ČR, již pátá oběť

Povodně opět trápí velkou část naší republiky. V tomto souhrnném článku naleznete aktuální info z postižených oblastí.






Aktualizace: 07:20 hod. / Liberecký kraj

Dnes ráno je nejhorší situace na českolipsku na řece Ploučnici ve Stružnici, Stružnici – Jezvé, Horní Polici a Žandově. V České Lípě již voda opadá a záchranáři začínají uvolňovat koryta vodních toků a komunikace. Povodeň průmyslovou zónu nijak významně nezasáhla.

Na území okresu Česká Lípa v neděli do 23:00 hodin hasiči evidují 86 událostí, bylo evakuováno 36 osob. Ke zranění ani úmrtí během nedělní noci na Českolipsku nedošlo.


Aktualizace 20:55hod. / Ústecký kraj

Přidány nové fotografie z Hřenska

Aktualizace: 20:20 hod. / Liberecký kraj

Hasičský záchranný sbor Libereckého kraje na pokyn řídícího důstojníka kraje prostřednictvím odborníků z odborů prevence a krizového a havarijního plánování provedl odbornou metodickou pomoc v nejvíce postižených obcích na Hrádecku, Frýdlantsku, Chrastavsku, Raspenavsku a v obci Višňová.

Odborná pomoc se týkala informací v oblasti krizového řízení při zvládání mimořádných událostí při vyhlášení krizových stavů. V rámci pomoci byla provedena rekognoskace situace a na krizový štáb HZS Libereckého kraje byly předány požadavky na chybějící síly a prostředky.



Aktualizace: 19:20 hod.
/ Liberecký kraj

Přídány nové fotografie z Libereckého kraje, které zaslal starosta obce Dětřichov pan Jaromír Toman.

Aktualizace 17:45hod. / Ústecký kraj

Do Děčína dorazila s težkou technikou jednotka HZS ČR – Záchranný prapor Hlučín, která ještě dnes pojede dále do Hřenska, kde bude pracovat na odstraňování škod. V postižených oblastech Děčínského okresu bylo během záplav ztopeno celkem 1224 objektů, bylo poškozeno 85 mostků a mostů a více než 60 komunikací.


Aktualizace: 16:45 hod. / Liberecký kraj

Jednotka hasičského záchranného sboru Libereckého kraje ze stanice Liberec vyjela krátce po čtrnácté hodině s chemickým kontejnerem do firmy J. G. Heusser – Chemické produkty Mníšek, a. s., do Mníšku u Liberce prověřit možné úniky chemických látek. Dostupné detekční přístroje žádný únik nenaměřily. Majitel firmy následky povodně v závodě odstraní vlastními silami.


Aktualizace: 15:25 hod.
/ Liberecký kraj

Na Chrastavsku se šíří poplašná zpráva, že došlo k protržení hráze vodní nádrže Mlýnice u Nové Vsi u Chrastavy. Operační středisko Hasičského záchranného sboru Libereckého kraje má ověřené informace, že tato zpráva se nezakládá na pravdě. Přehradní hráz stojí a je nadále monitorována.


Aktualizace: 15:00 hod. / Jihočeský kraj

V Jihočeském kraji stoupají hladiny Lužnice a Nežárky. Ve Veselí na Lužnicí se proto lidé připravují na evakuaci. Starosta Veselí nad Lužnicí Jaromír Novák upřesnil, že zatopení hrozí především níže položeným ulicím. Vzhledem k tomu, že někteří lidé své domovy po zkušenostech z minula již opustili, nechystá se řízená evakuace.

Aktualizace: 13:00 hod. / Liberecký kraj

Hasičský záchranný sbor Libereckého kraje organizuje ve spolupráci s humanitárními organizacemi humanitární pomoc postiženým oblastem.

Zájemci z řad právnických a podnikajících fyzických osob (předpokládaný větší objem pomoci) kontaktujte prosím infocentrum organizace ADRA na telefonním čísle 731 705 002. Zde bude domluveno konkrétní místo převzetí pomoci.

Zájemci z řad občanů (předpokládaný menší objem pomoci) mohou pomoc přinést do kanceláře Českého červeného kříže v Liberci, Palachova ulice 504/7. Kontaktní osobou je paní Menšíková, telefon 485 101 091.



Aktualizace 12:30hod. / Ústecký kraj

V okresu Ústí nad Labem zasahovaly hasičské jednotky do 12:20 u 15 událostí, z toho u sedmi v tuto chvíli (12:20) stále zasahují. Jedná se především o čerpání vody a odstraňování spadlých stromů v Malém Březně, Velkém Březně, Milbohově, Radejčíně, Krásném Březně, Povrlech, Homole u Pany, Stebno, Řehlovice, Severní Terase, Všebořicích.

V okresu Litoměřice to bylo sedm zásahů, především rozřezávání spadlých stromů a čerpání vody. Snědovice, Litoměřice, Křešice, Štětí, Velemín, Býčkovice.

Okres Louny – 6 událostí – 4 čerpání vody – 2 odstrańování stromů. Brloh, Počerady, Líšťany, Koštice, Panenský Týnec.

Okres Teplice
 – čerpání vody v Žalanech


Aktualizace: 11:15 hod.
/ Ústecký kraj

Hasičské jednotky v okresu Děčín, kde byl vyhlášen stav nebezpečí, evakuovaly během včerejší povodňové vlny z ohrožených oblastí celkem 63 lidí. Nejvíce evakuvaných bylo v obci Kytlice – 25, ve Hřensku bylo evakuováno 17, v Děčíně 13, v Chřibské 6 a v Těchlovicích 2 lidé. Zasahovalo celkem 44 jednotek.

Zhruba stejný počet jednotek zasahuje během dnešního dne. Dnes je to především odstraňování nebezpečných překážek, rozřezávání spadlých stromů, čerpání vody a další práce, které jsou nezbytné k odvrácení následných škod. V zásobníku krajského operačního střediska je v tuto dobu zhruba 200 hlášených událostí.


Aktualizace: 10:22 hod.
/ Liberecký kraj

Hasiči z Moravskoslezského kraje vyjeli na pomoc Liberecku

Celkem 24 příslušníků Hasičského záchranného sboru (HZS) Moravskoslezského kraje se šesti vozidly vyjelo v sobotu 7. 8. 2010 večer na Liberecko pomoci postiženým. Pomoc vyhledávacího a záchranného odřadu pro práci na vodní hladině si z HZS MSK vyžádalo Generální ředitelství HZS ČR a Liberecký kraj vzhledem k nepříznivým prognózám počasí.

Odřad měl k dispozici mezi jiným tři velké lodní kontejnery celkem se šesti čluny a 36 nepromokavých obleků. Do Liberce dorazil v noci. Protože se ale situace na Liberecku změnila během noci ze soboty na neděli a nedělního rána k lepšímu (naštěstí se nepotvrdily předpoklady dalších mimořádných srážek), pomoc odřadu HZS MSK již nebyla zapotřebí a celá skupina v neděli 8. 8. 2010 dopoledne odjela domů.

V odřadu byli zkušení vodní záchranáři z okresů Ostrava, Opava a Karviná, kteří jsou dnes zapojeni (vedle záchranářů z Velké Británie a Nizozemska) do třístranného pilotního projektu mezinárodní záchrany osob na vodě – pod patronací Evropské unie.

Aktualizace: 08:14 hod. / Liberecký kraj

Již téměř 34 hodin se střídají jednotky požární ochrany při záchraně životů lidí, které postihly sobotní záplavy. Do Frýdlantského výběžku a Chrastavy v těchto chvílích míří těžká technika Záchranného útvaru HZS ČR z Hlučína a z HZS Moravskoslezského kraje, která se bude snažit odstraňovat naplaveniny a uvolňovat místní komunikace.

Ve Višňové zasahují německé jednotky požární ochrany z okresu Görlitz. Na místě zasahuje také vrtulník Policie ČR s podvěsem a jeden tank Armády ČR. Do Libereckého kraje letí také další vrtulník s termovizí, který bude pomáhat především při vyhledávání osob.

Na Českolipsku probíhala v noci evakuace obyvatel Libchavy. V Holanech došlo k protržení hráze jednoho z rybníků. Voda zda zaplavila především zahrady. Zaplavené jsou také Zákupy a přívalovou vlnu očekávají hasiči ještě v České Lípě.

Podle informací potvrzených Zdravotnickou záchrannou službou Libereckého kraje mají povodně v našem kraji již pátou oběť.



Aktualizace: 07:05 hod.
/ Liberecký kraj

Hasičský záchranný sbor Libereckého kraje vyzívá všechny řidiče, aby nevyjížděli do Frýdlantského výběžku. Momentálně jedou z Liberce do Frýdlantu a do Chrastavy odřady Záchranného útvaru HZS ČR a hasičů z Moravskoslezského kraje s těžkou technikou, kterou budou během dne odstraňovat naplaveniny a uvolňovat komunikace.

Aktualizace 00:24 / Ústecký kraj

Doplněny fotografie z Dolního Podluží (Pavlína Dastychová) a „letecký pohled“ na Varnsdorf (Lenka Holubová).

Aktualizace: 23:23 hod. / Ústecký kraj

Video z Varnsdorfu již online (kvalita se časem zlepší). Bez místní znalosti to může vypadat, že se pouze vylila řeka. Jenže ona v těch místech (90 % videa) nikde žádná řeka není… Připravujeme podrobnosti.

Aktualizace: 22:30 hod. / Ústecký kraj

Přidány fotky z Varnsdorfu. Připravujeme video a podrobnosti.


Aktualizace: 19:02 hod.
/ Liberecký kraj

Podle zaktualizovaných informací přijali operátoři tísňových linek Libereckého kraje v průběhu 20 hodin více než 1200 telefonátů. Konečný počet řešených událostí bude znám pravděpodobně až v průběhu příštího týdne. Hasiči na místech aktuálně zasahují podle potřeby a řeší stovky událostí.

Aktualizace: 18:30 hod. / Pardubický kraj

Hasiči stále odčerpávají vodu na Chrudimsku. Nejhorší situace je v tuto chvíli (18.30 hodin) ve Slatiňanech, Dřenicích a Orli. Na silnici z Vlčnova do Slatiňan musí být bagrem zcela zničena komunikace, aby bylo před velkou vodou uchráněno město Slatiňany. V Dřenicích se plní pytle s pískem a stavějí hráze. Hladina řeky Bylanky stále stoupá a začíná ohrožovat i sousední okres Pardubice. Hasiči již vyjeli odčerpávat zatopené objekty v obci Třebosice.


Aktualizace: 18:30 hod.
/ Liberecký kraj

Z civilního skladu HZS Libereckého kraje v Machníně bylo vydáno 1100 pytlů pro stavění protipovodňových zábran v Chrastavě a dalších 250 pytlů bylo poskytnuto do Nového Boru. V současné době je k dispozici ještě asi 1000 kusů. Dále pro vybavení evakuačního střediska v Hrádku nad Nisou HZS Libereckého kraje poskytl 140 dek a dalších 30 dek pro evakuované osoby poskytl Český červený kříž.

V Hrádku nad Nisou bylo zřízeno evakuační středisko v Základní škole T.G. Masaryka a v Liberci je připraveno evakuační středisko v ZŠ Zeyerova. V Horním Sedle u Hrádku nad Nisou poskytla ubytování pro evakuované také Restaurace U Řeháčků.

Aktualizace: 18:24 hod. / Královehradecký kraj

Hasiči Královéhradeckého kraje vyjeli na pomoc do Libereckého kraje, vydatný déšť také způsobil problémy v Dubenci na Trutnovsku

Tisková zpráva 7. sprna 2010, 14.00 hodin

Dnes 7. srpna 2010 po 13. hodině byl na pokyn MV – Generálního ředitelství HZS ČR vyslán do povodněmi zasaženého Libereckého kraje šestičlenný odřad Hasičského záchranného sboru Královéhradeckého kraje. Dva hasiči z Hradce Králové (strojník a letecký záchranář) s Tatrou 815 8×8 a čtyři hasiči z Jičína s Avií a dvěma čluny budou pomáhat v nejvíce zasažených oblastí Libereckého kraje při evakuaci obyvatel.

Královéhradecký kraj

Vydatný déšť zvedá hladiny řek také v Královéhradeckém kraji. V Meziměstí na Náchodsku na řece Stěnavě byl vyhlášen III. stupeň povodňové aktivity. Během dnešního dopoledne zasahovaly čtyři jednotky dobrovolných hasičů z Trutnovska a Náchodska v Dubenci na Trutnovsku, kde voda z vytrvalého deště zatopila pole a zaplavila místní komunikaci a dostala i do obytných domů.

Tisková zpráva 7. sprna, 16:30 hodin

Před půl čtvrtou odpoledne byl do ohrožených oblastí Libereckého kraje vyslán také vrtulník záchranné služby z Hradce Králové s hasičem – leteckým záchranářem z Hradce Králové.

Královéhradecký kraj

Během celého odpoledne pomáhali dobrovolní hasiči z Dubence, Bílé Třemešné, Velichovek a Libotova obyvatelům Dubence na Trutnovsku s odklízením následků po vytrvalém dešti, který zaplavil sklepy, garáže i obytné části domů. Zemědělská pole nedokázala pojmout takové množství srážek a voda se prohnala obcí. Jedna z ocelových lávek nevydržela nápor vody a naplavenin a musela být odstraněna. V tuto chvíli probíhá čerpání vody ze sklepů a garáží domů.

Aktualizace: 17:35 hod. / Liberecký kraj

Přináším krátké číselné shrnutí, které se týká povodní na severu Čech. V současné době je v Ústeckém a Libereckém kraji nasazeno 169 jednotek profesionálních a dobrovolných hasičů. Tyto počty od dnešního odpoledne neustále narůstají. Přibližně ve 14. Hodin bylo v obou těchto krajích nasazeno 85 jednotek. Nasazeno je tedy přibližně 700 hasičů. Je velký předpoklad, že se tyto počty budou i nadále navyšovat. Ze všech dostupných zpráv vyplývá, že se situace neuklidňuje. Naopak v Ústeckém kraji se očekává dramatické zhoršení situace. Posíleno bylo i nasazení letecké techniky. V současné době by mělo být nasazeno 5 vrtulníků, 2 jsou armády a 3 policejní. Do míst zasažených povodněmi byly vyslány odřady HZS hl.m. Prahy, Středočeského kraje a Královéhradeckého kraje. Byla také požádána německá strana o přeshraniční pomoc. Tato žádost byla vyslyšena. Do Frýdlantského výběžku německá THW poskytne 5 člunů s lidmi a doprovodnými vozidly. Tyto jednotky byl měly přijet přes Zawidow. Nasazeny jsou také jednotky HZS Záchranného útvaru Hlučín. Povodně si zatím vyžádaly 2 lidské životy. Přišla také informace o třetím úmrtí, ale tuto informaci nemá HZS ČR potvrzeno. V Libereckém kraji je také osobně generálmajor Miroslava Štěpán. Ten se zatím sešel s hejtmanem Libereckého kraje a seznamuje se situací na místě. V ostatních krajích je stav monitorován. K výraznějším počtům zásahů tam zatím nedochází. Předpokládám, že výše škod a počty zasažených objektů budou vyčíslovány ve večerních hodinách a známy budou během zítřka, případně až pondělí, Radek kislinger, tiskový mluvčí GŘ HZS ČR.

Aktualizace: 17:00 hod.
/ Liberecký kraj

Právě byl svolán krizový štáb HZS Libereckého kraje, který bude monitorovat situaci v nejvíce postižených oblastech. Zatím nejhorší situace je v Chrastavě a na Frýdlantsku. Frýdlant je odříznutý, protože silnice vedoucí přes Mníšek je zaplavená, další cesty jsou zataraseny naplaveninami.

Více než 200 hasičů pokračuje v evakuaci osob. V terénu se záchranou osob zatím pomáhá 5 vrtulníků a další dva jsou do našeho kraje povolány. Z Hlučína k nám míří také odřad Záchranného útvaru HZS ČR, který by měl dorazit ve večerních hodinách.

Podle informací potvrzených Zdravotnickou záchrannou službou Libereckého kraje mají povodně již třetí oběť, tentokrát v Raspenavě.


Aktualizace: 16:55 hod.
/ Jihočeský kraj

Přestože na jihu Čech prší již skoro celou noc a celý den, není situace z pohledu Hasičského záchranného sboru jinak dramatická. Naše jednotky od dnešního rána až doposud zasahovaly u necelých dvou desítek událostí. Ráno odklidily na Táborsku dva spadlé stromy, následovalo čerpání vody ze zatopených sklepů. Nejvíce čerpání jsme zaznamenali na Táborsku a Strakonicku. Na několika místech v kraji pak dobrovolné a profesionální jednotky provádí monitoring rybníků a vodních toků a provádí čištění propustí a potoků.

Nejvýznamnější zásahy evidujeme v Chýnově na Táborsku, kde místní dobrovolná jednotka průběžně hlídá místní rybník a zajišťuje čištění propustků, dále pak v obci Jednědo na Písecku, kde došlo k rozlití potoka a dva domy musí být zabezpečovány proti vodě, monitoring situace je prováděn jednotkami HZS také ve Vodňanech, v obci Skály na Písecku jsou za přítomnosti místní dobrovolné jednotky otevírána stavidla rybníku a v Plané nad Lužnicí hasiči z jednotky SDH obce Tábor čerpají vodu v supermarketu Norma.


Aktualizace: 16:35 hod.
/ Liberecký kraj

Velká voda si již vyžádala třetí oběť, kterou je muž seniorského věku z Raspenavy. Další osoba se dle dostupných informací pohřešuje. Do postižených oblastí míří představitelé vlády a armády.

Aktualizace: 16:15 hod. / Liberecký kraj – Protržení přehrady Mlýnice zatím nehrozí

Podle vedoucího Krajského operačního a informačního střediska HZS Libereckého kraje Martina Rybáře momentálně nehrozí protržení vodní nádrže Mlýnice u Nové Vsi v okrese Liberec. Vodohospodáři postupně vodní nádrž odpouštějí. Hasiči pokračují také v Nové Vsi s evakuací osob z domů, které zaplavila voda z místních rozvodněných potoků a přívalová voda z luk a polí.

Prosíme občany z Nové Vsi a okolí, aby nepodléhali zbytečné panice. 

Aktualizace: 15:45 hod. / Liberecký kraj

V současné době je nasazen do oblasti Raspenavy vrtulník W-3A Sokol z 24. základny dopravního letectva, který stále pomáhá při evakuaci osob z ohrožených oblastí. Dále bylo na žádost Hasičského záchranného sboru v Libereckém kraji nasazeno 8 vojáků se 4 kusy techniky z 31. brigády radiační, chemické a biologické ochrany. V Chrastavě pomáhají 2 vojáci veterinární základny Grabštejn s Tatrou T-810. V pohotovosti a připraveni k nasazení jsou vojáci ze samostatné záchranné roty z Rakovníka s potřebnou technikou.

Aktualizace: 15:20 hod. / Liberecký kraj

V Libereckém kraji je od 15.00 hod. vyhlášený stav nebezpečí. Hasiči žádají o pomoc další sbory a dle dostupných informací také své příhraniční kolegy z Polska a Německa.

Aktualizace: 14:45 hod. / Liberecký kraj

Také v okolí Cvikova dosahují řeky a potoky III. stupně povodňové aktivity. Ve 13:30 hodin byli hasiči požádáni o záchranu muže, kterého smetl proud místního rozvodněného potoka v Lindavě na Cvikovsku. Občanům ve spolupráci s hasiči se muže podařilo vytáhnout z vody. Muže, který nedýchal, předali do péče záchranářů zdravotnické služby. Podle mluvčí Zdravotnické záchranné služby Libereckého kraje Lenky Moravcové se muže nepodařilo oživit. Další potvrzená oběť sobotních záplav je v Dětřichově ve Frýdlantském výběžku. 

Aktualizace: 14:38 hod. / Pardubický kraj

V odpoledních hodinách se situace zdramatizovala ve městě Slatiňany a obci Orel na Chrudimsku. Voda v těchto dvou lokalitách stále stoupá. V obci Orel se vytvořily na polích laguny, někde se voda valila z kanalizace a zaplavila sklepy domů. Ve Slatiňanech ohrožovala obyvatele stoupající řeka Chrudimka. Hasiči plní pytle s pískem a staví hráze. Pytle sem byly přivezeny z Hrochova Týnce, kde přívalový déšť ohrožoval lidé v polovině července a způsobil zde nemalé škody. Od ranních hodin následky přívalového deště likvidují minimálně tři desítky jednotek požární ochrany. 

Aktualizace: 14:30 hod. / Liberecký kraj

Profesionální hasiči z jednotek HZS SŽDC Liberec, Ústí nad Labem a Děčín zasahují od ranních hodin v rámci železnice v Libereckém kraji. Díky velké vodě zůstává několik tratí zcela uzavřeno.

Aktualizace: 13:00 hod. / Liberecký kraj

Momentálně zasahuje na území Libereckého kraje okolo 55 jednotek profesionálních i dobrovolných hasičů a 85 zásahových vozidel. V terénu lidem pomáhá více než 200 hasičů. Na nejvíce postižených místech už pomáhá vrtulník Armády ČR a do našeho kraje míří další vrtulník Policie ČR a také dva odřady profesionálních hasičů z Kladna a Prahy. Armáda ČR také posílá těžkou techniku.

Hasiči se momentálně soustřeďují na záchranu lidských životů, proto žádáme všechny občany, které voda bezprostředně neohrožuje na zdraví a životech, o trpělivost s řešením záchrany majetku.

Na 14. hodinu svolal hejtman Libereckého kraje krizový štáb, který bude rozhodovat o dalším řešení situace v Libereckém kraji.

Aktualizace: 12:00 hod. / Liberecký kraj

Momentálně je situace v kraji nejvážnější ve Frýdlantském výběžku. V Dětřichově a v okolí Raspenavy lidé vylézají na stromy a střechy domů, aby se zachránili před rychle stoupající vodou. Hasiči při pokusech o záchranu lidských životů již utopili několik vozidel. Na některá místa se nemohou díky vodě dostat vůbec. Momentálně shánějí veškerou techniku, která je schopná zasahovat ve vodě. O spolupráci již bylo požádáno Generální ředitelství HZS ČR a Armáda ČR. Hejtman Libereckého kraje zvažuje možnost zřízení krizového štábu Libereckého kraje.

Podle zatím neověřených informací strhl po 11. hodině proud vody osobu ve Frýdlantě. Na místo vyjeli také záchranáři zdravotnické služby.


Aktualizace: 11:45 hod. / Ústecký kraj

Od 10:37 do 11:43 bylo hlášeno na krajské operační středisko dalších 22 událostí. V okresu Děčín – 13 – sklepy a přízemí domů. V okresu Ústí nad Labem – 6 – silnice v Krásném Březně, tři sklepy v Střížovicích, dvůr žiraf v zoologické zahradě, železniční přejezd v Čajkovského ulici v Ústí nad Labem. 

Aktualizace: 11:00 hod. / Liberecký kraj

Jednotky požární ochrany Libereckého kraje vyjely během sobotního rána a dopoledne k více než 60 událostem spojeným s prudkým deštěm. Voda z řek i místních rozvodněných potoků zaplavuje oblasti především ve Frýdlantském výběžku, v Hrádku nad Nisou, v Chrastavě, Mníšku a okolí a na Cvikovsku.

Aktualizace: 10:00 hod. / Liberecký kraj

V Mařenicích na Cvikovsku momentálně hasiči evakuují letní dětský tábor s asi 45 osobami. Podle aktuálních informací z Hrádku nad Nisou je zaplavená celá dolní část města a část Václavice, záplavová vlna se šíří také na Oldřichov na Hranicích. Na Lužické Nise je stále vyhlášen III. stupeň povodňové aktivity a voda má stále stoupající tendence. Hasiči evakuují obyvatele ze zaplavených oblastí. Evakuační shromaždiště je zřízeno v jedné ze základních škol v Hrádku nad Nisou. Od 5. hodiny v Hrádku nad Nisou zasedá krizový štáb.

Aktualizace: 9:30 hod. / Liberecký kraj

Hasiči také odstraňují popadané stromy z komunikací například v obci Bratříkov na území okresu Jablonec nad Nisou. Na území okresu Česká Lípa je situace nejvážnější v okolí Cvikova, kde se rozlévá Boberský potok. V Kunraticích u Cvikova hrozí také rozlití místního potoka. U vodní nádrže Naděje se přelévá voda přes bezpečnostní hranu a voda rozvodňuje místní potok. Na místě zasahují dobrovolní hasiči z Nového Boru.

Několik zaplavených domů je hlášeno také v obci Heřmanice ve Frýdlantském výběžku.


Aktualizace: 9:00 hod. / Liberecký kraj

Od páteční 23. hodiny začalo přijímat operační středisko HZS Libereckého kraje žádosti občanů z území především okresu Liberec o pomoc při čerpání vody ze zatopených zahrad, sklepů a garáží. Profesionální i dobrovolní hasiči vyjížděli už k více než 30 ohlášeným událostem.

Díky prudkým nočním dešťům se rozvodnily také některé vodní toky. III. stupeň povodňové aktivity je vyhlášen na řece Lužická Nisa v Hrádku nad Nisou, na řece Smědá v části Předlánce obce Višňová. Hasiči zasahují také v Chrastavě, Bílém Kostele, ve Frýdlantu a v okolí Mníšku, kde rovněž došlo k vylití například říčky Jeřice a Václavického potoka.

Po 8. hodině začali hasiči zasahovat také v blízkosti vodních toků v libereckých městských částech, například na Františkově, kde Františkovský potok ucpaly kmeny stromů a další naplaveniny, v Karlinkách, v Doubí, Krásné Studánce a také ve Stráži nad Nisou.

Hasiči v terénu pomáhají stavět protipovodňové zábrany z pytlů s pískem, čerpají vodu a evakuují z nejvíce podtižených domů obyvatele. Zatím nebylo hlášeno žádné zranění.

Info: HZS LBK, PAK, ÚLK, JČK, MSK

-swo-, -wap-

Sdílet