Úterý 23. dubna 2024, slouží směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Hasiči odstraňují následky sněžení, vyprošťují zapadlé nákladní automobily a autobusy

Na severu a východě republiky zasahují hasiči u desítek událostí spojených s trvalým sněžením a krásným zimním počasím.

Od večerních 19 do ranních 6 hodin evidují hasiči na území Moravskoslezského kraje desítky událostí souvisejících se sněžením. Jedná se převážně o zapadlé autobusy, sypače a osobní automobily na silnicích II. a III. třídy – vše se obešlo bez zranění a velkých škod.

Od 9 do 16 hodin hasiči vyjeli ke 41 událostem, z toho 25 jich bylo způsobených sněhovou nadílkou. Jednalo se stále o vytahování vozidel, kamionů, sypačů a autobusů. U několika nehod evidujeme lehčí zranění osob.

Sněhová nadílka dopoledne ve Slušovicích u Opavy prověřila hasiče Záchranného útvaru a HZS Moravskoslezského kraje v součinnostním zvedání břemene. Díky rychlému a profesionálnímu přístupu se podařilo zapadlý sypač dostat bezmála do třičtvrtě hodiny zpět na místní komunikaci.

Přečtěte siVyprošťovací automobil Tatra Force se třemi navijáky je určen do těžkého terénu, všechna kola má řiditelná

HZS Moravskoslezského kraje
Záchranný útvar HZS ČR


Nová sněhová pokrývka komplikuje dopravu i v Olomouckém kraji. Zasahujeme u kamionu hrozícího pádem u Černotína, vyprostili jsme řidiče převráceného sypače u Huzové. Řešíme i nehodu osobního automobilu na přejezdu v Petrově nad Desnou, která zastavila vlakovou dopravu na železniční trati.

I nadále řešíme především dopravní nehody. U Vidnavy jsme vyprostili zapadlý sypač. U Vícova a Olšan u Prostějova poskytujeme součinnost složkám IZS u nehod osobních automobilů se zraněním osob.

HZS Olomouckého kraje


Mimořádné události v souvislosti se sněhovou meteorologickou výstrahou řešíme od rána v počtu jednotek. Stromy přes komunikaci odstraňujeme zejména v okolí Jablonce nad Nisou.

Během odpoledne nám přibylo výjezdů k dopravním nehodám. Jednotky řeší převážně stabilizaci a zajištění vozidel před jejich samotným vytažením. V Pasekách nad Jizerou hasiči zajistili autobus společně s traktoristou a pomohli ven dvaceti osobám. U nehod nebyl nikdo zraněn.

HZS Libereckého kraje


U Lipovky na Rychnovsku pomáháme s vyproštěním zapadlého sypače silničářů. Nikdo nebyl zraněn.

Hasiči zabezpečili místo ranní dopravní nehody linkového autobusu, který havaroval do příkopu v obci Hajnice. Nikdo nebyl zraněn. Tři cestující hasiči pomohli převézt, vyproštění autobusu zabezpečí specializovaná fir­ma.

K tragické nehodě došlo dopoledne na silnici č. 14 v Hertvíkovicíc. Na projíždějící osobní vůz spadl strom, uvnitř zemřel řidič. Hasiči museli strom rozřezat a oběť vyprostili. Kromě stromu spadlého na osobní vozidlo museli hasiči odstranit další dva stromy. Jeden pokáceli celý, druhý ořezali částečně do bezpečné výšky. Zásah na místě naše jednotky asi po 8 hodinách ukončily.

HZS Královéhradeckého kraje


Hasiči pomáhají řidičům na komunikacích v celém našem kraji. Například v sobotu 21. ledna v 0.56 hodin zasahovali pardubičtí hasiči u kolize vozidla v Dražkovicích. Tady řidička narazila do plotu. Se zraněním byla žena předána do péče zdravotnické záchranné službě. Unikající provozní náplně jsme zajistili.

Do Sezemic směřoval hasičský vůz ve 2.24 hodin k nehodě osobního vozu. Ten skončil za svodidly, mimo komunikaci a na boku. Řidič byl v péče zdravotníků a hasiči stabilizovali vozidlo tak, aby nedošlo k jeho převrácení. Dále jednotka zamezila úniku provozních kapalin a uniklé kapaliny zasypala sorpčním materiálem. Po zadokumentování nehody policisty, byl havarovaný automobil vyproštěn pomocí jeřábu.

Hasiči v Ústí nad Orlicí pro změnu pomáhali řidiči, který před sobotní půl pátou ranní sjel na zasněžené silnici do příkopu. Vozidlo hrozilo převrácením a v pořádku bez škrábnutí bylo vyproštěno jeřábem. Tato událost se obešla bez zranění.

Za 19. hodin sobotního dne hasiči zasahovali celkem u 34 událostí, z toho 21 událostí v souvislosti s počasím. Jednalo se zejména o střety vozidel nebo vozidla, která skončila v příkopech či blokovala vozovku. Při nehodách byly osoby zraněny převážně lehce.

HZS Pardubického kraje


Od ranní šesté hodiny do odpolední osmnácté hodiny vyjížděli středočeští hasiči k šestnácti dopravním nehodám, které si vyžádaly deset zraněných osob.

HZS Středočeského kraje

Sdílet