Pátek 29. března 2024, slouží směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Dýchací přístroj

Dýchací přístroj je zařízení, chránící dýchací cesty hasiče před nežádoucími účinky kouře či jiné nebezpečné látky. U hasičů se používá v drtivé většině dýchací přístroj vzduchový, známe však i přístroje kyslíkové, používané povětšinou např. v dolech nebo tunelech. Jejich ochranná doba je výrazně vyšší, než u přístrojů vzduchových, u běžných zásahů JPO však nemají využití.

Přístroj se skládá z nosiče, tlakové láhve a masky. V případě spotřebování vzduchu je možné vyměnit pouze tlakovou láhev a pokračovat v zásahu.

Nosič dýchacího přístroje bývá vyroben z mechanicky odolného plastu nebo slitin lehkých kovů. Je vybaven držákem tlakové lahve a systémem ramenních a bederních popruhů, kterými si hasič přístroj přichycuje k tělu.

Láhve moderních přetlakových dýchacích přístrojů jsou tlakovány na 300 MPa a při svém vodním objemu cca 6,8 litrů pojmou přibližně 2000 litrů vzduchu, což středně pracujícímu hasiči vystačí na zhruba 40 minut činnosti. Spotřeba vzduchu je u každého hasiče individuální a roste s náročností fyzického nasazení a případného stresu. Láhve jsou zhotoveny z oceli nebo z vysokopevnostního kompozitu, přičemž druhý jmenovaný materiál významně snižuje celkovou hmotnost přístroje.

Dýchací maska, jejímž prostřednictvím se za pomocí plicní automatiky dávkuje vzduch přímo k hasiči, se uchycuje na hlavu systémem upínacích řemínku nebo kandahárovým způsobem přímo k zásahové přilbě hasiče.

Sdílet