Pátek 29. března 2024, slouží směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Flexitanky pro sbory dobrovolných hasičů

Na požadavek dobrovolných hasičů z obce Bolatice vyvinula společnost LANEX a.s. speciální provedení flexitanku s objemem 6 000 litrů, který je možný ve složeném stavu umístit na požární výjezdové vozidlo hasičských jednotek.

Po příjezdu na místo zásahu se tato mobilní nádrž rozloží na pevné podloží s maximálním sklonem 6°, a po připojení hadice na ventil flexitanku s hasičskou koncovkou „B“ nebo „C“ se může ihned plnit. Výrobce dodává flexitanky se dvěma nebo třemi ventily, které jsou určeny jak pro plnění, tak pro vyprazdňování flexitanku.

Tento flexitank již použili bolatičtí dobrovolní hasiči úspěšně při cvičných zásazích. Video ze zkoušky plnění vodou je k zhlédnutí ZDE.

Využití tohoto typu flexitanku je doporučováno například v místech s obtížným přístupem těžké techniky, kde jej lze využít jako dočasný zásobník mezi zdrojem vody a požářištěm nebo v případě, kdy nemá jednotka dobrovolných hasičů cisternu, jako nádrž s vodou pro hasící stroj.

Ve střední části flexitanku je umístěn odvzdušňovací ventil, který slouží k automatickému odvodu vzduchu, jenž se může dostat do flexitanku při napouštění a zároveň plní funkci pojistky proti přeplnění vodou.

Technická specifikace:

  • Objem: 6000 litrů
  • Rozměry po rozložení: 4 × 2,8 m
  • Rozměry ve složeném stavu: 1,6 × 0,7 × 0,35 m
  • Použité materiály: PP tkanina, PE fólie
  • Připojení na hadici přes 3“ ventil s „B“ nebo „C“ hasičskou koncovkou
  • Hmotnost prázdného flexitanku: 29 kg

Kromě této verze flexitanku společnost LANEX a.s. vyrábí flexitanky i pro dočasné skladování kapalin v rozměrové řadě od 3 000 – 50 000 litrů. Tyto flexitanky mohou být využívány například jako nádrže při sportovních akcích.

Další verzí jsou flexitanky pro převoz kapalin ve 20 ´ kontejnerech v rozměrové řadě 17 000 – 24 000 litrů.

Více informací o flexitancích na www.lanex.cz nebo www.qflex.cz.

Sdílet