Čtvrtek 25. dubna 2024, slouží směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Český vyhledávací a záchranný tým získal náročný certifikát OSN

Český USAR tým, které je podle svého názvu Urban Search And Rescue zaměřen na vyhledávání osob v městské zástavbě po zemětřeseních či závalech, získal ve čtvrtek 14. 10. 2010 odpoledne v Ostravě právo nosit označení „Heavy team“, tedy těžký záchranný tým. Dostal se tak do rodiny dvou desítek stejných odřadů na celém světě, které jsou přednostně vysílány strukturami OSN do přírodními katastrofami postižených zemí.

Právo nosit toto prestižní označení ve jméně i visačku na rameni záchranářské kombinézy dostal český USAR tým po třídenní praktické části mezinárodního klasifikačního cvičení, které se konalo v Ostravě v Dolní oblasti Vítkovic. Zde bylo velmi realisticky (zahraniční hodnotitelé i pozorovatelé to kvitovali) simulováno zřícení několika budov a zasypání desítek osob po působení tornáda. Zraněné hráli figuríny i živí figuranti z řad hasičů. Podle vedoucího cvičení a zástupce ředitele Hasičského záchranného sboru Moravskoslezského kraje plk. Ing. Vladimíra Vlčka, PhD. byla udělením certifikátu úspěšně zakončena dvouletá aktivní práce na vytvoření, vybavení a vycvičení kvalitního týmu.

O udělení označení „Heavy team“ rozhodoval jedenáctičlenný mezinárodní tým hodnotitelů (team IEC), v němž byly vedle šéfa ze Švýcarska další členové ze zemí, kde již certifikovaný USAR tým existuje, například USA, Austrálie, Čína, Německo a Polsko. Na cvičení přijely i pozorovatelé z několika dalších zemí, které vytvářejí USAR tým, například z Turecka, Rumunska a Slovenska. Většinu z několika desítek předem stanovených úkolů v zásahové, řídící i komunikační činnosti (hodnotila se např. i kvalita hygienické části v táboře týmu) splnil tým na výbornou, exceloval především při samotném vyhledávání a záchraně osob.

Cvičení skončilo pro všech 68 členů týmu USAR CZ bez zranění. Tvoří jej téměř šest desítek profesionálních hasičů z Prahy a Ostravy, velitel je z HZS Středočeského kraje, spolu s nimi je v něm deset kynologů se speciálně cvičenými záchranářskými psy z Městské policie Ostrava, MP hlavního města Prahy a ze Svazu kynologických brigád. Nechybí zde dva lékaři – z Úrazové nemocnice Brno. V případě pomoci postižené zemi sem doletí nebo dojede, je zcela soběstačný a ještě může dovézt místním obyvatelům pití a léky.

Šéf hodnotitelského týmu („klasifikátorů“) Beat von Däniken na čtvrtečním odpoledním vyhlášení výsledků klasifikace v bývalých kasárnách v Ostravě-Hranečníku klasifikace vysoce ocenil profesionalitu a obětavost českého záchranného týmu. Veliteli USAR týmu předal certifikát a plaketu o zařazení do kategorie „Heavy team“ a také dvě vlajky.

por. Mgr. Petr Kůdela
tiskový mluvčí
HZS Moravskoslezské­ho kraje

Sdílet
Seriál: USAR Ostrava