Pátek 19. dubna 2024, od 07:00 bude sloužit směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

20 družstev dopravilo vodu na 4 km

O státní svátek 28. 10. 2010 se dvacet hasičských družstev okresu Rakovník zúčastnilo taktického cvičení pořádaného jednotkou sboru dobrovolných hasičů v Lužné pod záštitou OSH Rakovník.

Cílem cvičení a nasazení hasičských jednotek s technikou byla doprava vody na vzdálené a nedostupné místo zásahu pro těžkou kolovou techniku, kde v ranních hodinách vypukl rozsáhlý požár polního a lesního porostu.

Rozhodnutím velitele zásahu se na místo požáru dopraví hasivo za pomocí dálkové dopravy vody hadicemi. Pro lepší koordinaci se celá trasa z Lužné od Pelcova rybníka až do 4 km vzdáleného místa požáru Rakovník-Tyršovo koupaliště rozdělí na čtyři úseky, které mají svého velitele.

Nasazení hasičských družstev s technikou bylo perfektní, hasiči si poradili s jak s obtížných terénem, tak s drobnými závadami na technice a hadicovém vedení a vše ihned vyřešili.

Rychlostí propojení jednotlivých stříkaček hadicemi a postupným zavodněním hadicového dopravního vedení se vytvořila nepřetržitá dodávka vody na místo zásahu. Celé cvičení proběhlo v krásné atmosféře, jednotlivá družstva si cvičení pochvalovala a tak přispěla ke zlepšení akceschopnosti svých jednotek v okrese Rakovník.

Po cvičení proběhlo velitelem zásahu kladné vyhodnocení a předání pamětních listů. Jednotky obcí Rynholec, Kněževes, Lužná, Třtice, Slabce, Modřejovice, Řevničov, Krupá, Senomaty, Mšecké Žebrovice, Krušovice, Pochválov, Hvozd, Smilovice, Všetaty, Janov, Kostelík a armády ČR samostatné záchranné roty Rakovník vytvořily historický rekord v délce dálkové dopravy vody hadicemi a to 4 km.

Na cvičení bylo použito více jak 200 ks hadic a nasazeno 21 ks techniky. Všichni hasiči byly seznámeni s plánovaným posledním cvičením v tomto roce a přislíbili svoji účast, námětem dalšího cvičení bude plošné vyhledávání osob v neznámém a obtížném terénu, které proběhne v prosinci.

Zbyněk Pochman
vedoucí cvičení a VZ

Sdílet