Středa 24. dubna 2024, slouží směna A. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

1967: V plamenech bruselského obchodního centra zemřelo více než 300 lidí, někteří byli ušlapáni

22. května 1967 vypukl z nezjištěných příčin v jednom z obchodních domů domě v Bruselu požár. Onoho pondělí se v úzkých chodbách nákupního centra L´Innovation tísnily asi tři tisíce nakupujících a další tisícovka zaměstnanců. Zvláštní výstava amerických výrobků totiž přilákala do tradičního obchodního domu ještě více zákazníků než obvykle.

Ve 13:30 vypukl požár a nákupní ráj se rychle proměnil v plamenné peklo. Ústřední atrium fungovalo jako komín a oheň se ihned přenesl do horních podlaží uspořádaných na způsob galerií. Protože podlahy a schodiště obchodního domu byly obloženy dřevem, nalezl tu oheň zuřící v budově další potravu.

Lidé jimž plameny uzavřely všechny únikové cesty, propadli panice. Mnoho jich bylo ušlapáno k smrti, jiní vyskákali z oken a umírali na ulici. Spousta lidí se ale zachránila například útěkem přes střechy okolních budov.

Z trosek bylo později vyproštěno jednašedesát zcela zuhelnatělých mrtvol, celkem si událost vyžádala 323 životů. Příčinu požáru se nikdy nepodařilo objasnit, ale nebylo vyloučeno ani to, že byl založen úmyslně.

Trosky obchodního domu a sousední budovy doutnaly v ulicích centra Bruselu ještě den po požáru. S vyklízením se kvůli přetrvávajícímu nebezpečí mohlo začít až den po neštěstí a trvalo několik týdnů. Věcné škody byly odhadnuty na několik set milionů dolarů.

Sdílet