Čtvrtek 28. března 2024, slouží směna A. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Výbuch plynu v Jarošově nad Nežárkou

Dnes 1é.12.2010 v 0:44 hodin byl na Krajské operační a informační středisko HZS Jihočeského kraje ohlášen výbuch a následný požár v keramické firmě v Jarošově nad Nežárkou. Operační důstojníci na místo zásahu vyslali osádky dvou cisteren z centrální stanice Jindřichův Hradec a svolali dobrovolné hasiče obce Nová Včelnice, kteří na místo dorazili také se dvěma cisternami.

Průzkumem místa události bylo zjištěno, že v přístavku šaten došlo k výbuchu plynového ohřívače vody. Zasahující hasiči okamžitě uzavřeli hlavní uzávěr plynu, čím prakticky požár lokalizovali. Úplnou likvidaci pak velitel nahlásil v 1:24 hodin.

Tlaková vlna výbuchu narušila konstrukci stavby, na místo bude povolán statik, jež rozhodne o dalším postupu. Při výbuchu a požáru nebyl nikdo zraněn. Vzniklá škoda byla předběžně vyčíslena na Kč 500 000,–-, hodnota uchráněného majetku je Kč 4 000 000,–-.

Zásah byl pro jednotky HZS ukončen minutu před třetí hodinou ranní, kdy osádky všech vozidel byly již na svých základnách. V tuto chvíli je na místě příslušník pro zjišťování příčin vzniku požáru, který společně s Policií ČR celou událost šetří.

Vendula Matějů
tisková mluvčí
HZS Jihočeského kraje
Sdílet