Sobota 20. dubna 2024, od 07:00 bude sloužit směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

VIDEO: Výbuch a následný požár autodílny v areálu železáren v Prostějově

K likvidaci rozsáhlého požáru po předchozí explozi vyjíždělo několik jednotek profesionálních i dobrovolných hasičů. V Prostějově v areálu železáren došlo 12. 12. 2010 k výbuchu a následnému požáru autodílny. Při požáru naštěstí nikdo nebyl zraněn.

Tísňová linka Hasičského záchranného sboru přijala informaci o požáru ve 12:12 hodin a operační středisko k likvidaci vyslalo prvotní jednotky z požární stanice v Prostějově a jednotky dobrovolných hasičů a další se postupně k události povolávaly. Jmenovitě Určice, Kostelec na Hané, Brodek u Prostějova, Vrahovice, Krasice, Žešov.

Při příjezdu první jednotky bylo potvrzeno, že na místě došlo k explozi a následnému požáru autodílny. Uvnitř hořící haly bylo uskladněno několik tlakových láhví, barviva a také automobil a vysokozdvižný vozík. Ten se hasičům včetně tlakových láhví podařilo z hořícího servisu postupně vyvézt a vynosit. Velitel zásahu vzhledem k rozsahu hoření v hale o rozloze zhruba 15 × 6 metrů postupně povolal další cisternové vozy pro zabezpečení vodou. Během hodiny ve 13:19 hod se hasičům podařilo požár lokalizovat a to především díky použití automobilové plošiny, která s dalšími 10 cisternami u požáru zasahovala. Zásobování vodou bylo řešeno za použití hydrantů v areálu železáren. Samotná likvidace požáru trvala následující tři a půl hodiny Během ní jednotky na místě prováděly hasební práce a rozebírání střešní konstrukce.

Příčina vzniku požáru a rovněž i výše škody je v současnosti v šetření vyšetřovatele zjišťování příčin vzniku požáru, předběžně byla škoda vyčíslena na pět miliónu korun.

Get the Flash Player to see this video.
Zdeněk Hošák
tiskový mluvčí
HZS Olomouckého kraje
Sdílet