Pátek 19. dubna 2024, slouží směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

FOTO a VIDEO: Smrt dítěte ve Vrbně pod Pradědem

K tragické události došlo dnes krátce po 12.00 hodině ve Vrbně pod Pradědem, kde si dvě nezletilé děti hrály na břehu rybníka na ulici Sklárenská.

Z dosud nezjištěných příčin jedna z holčiček ve věku přes 5 let spadla do vody. Druhá dívenka běžela ihned pro pomoc k rodičům, kdy tonoucí dítě následně vytáhla jeho matka. Na místo právě ve chvíli, když matka vytáhla dceru na břeh, přijeli vrbenští policisté, kteří ihned začali malou holčičku oživovat až do příjezdu rychlé záchranné služby.

Lékaři v oživovacích pokusech pokračovali a nezletilé dítě následně záchranáři za stálého masírování naložili do vrtulníku a letecky transportovali do nemocnice v Ostravě, kde dívenka bohužel i přes intenzivní poskytnutou pomoc následně zemřela. Další okolnosti celého případu nyní šetří přivolaní kriminalisté.

Tisková zpráva ZZS MSK

Záchranáři po nedělním poledni zasahovali u tragické události ve Vrbně pod Pradědem na Bruntálsku. Před čtvrt na jednu bylo krajské zdravotnické operační středisko informováno o případu tonutí dítěte v rybníce ve Vrbně.

Na místo ihned vyjela posádka rychlé zdravotnické pomoci z nedalekého stanoviště, která dorazila během několika minut od nahlášení události. Vyslána byla rovněž výjezdová skupina s lékařem z Bruntálu. Na pomoc posléze vzlétl i vrtulník LZS z Ostravy.

Téměř pětiletou dívenku nalezli záchranáři bez známek života. Pacientka nedýchala a její srdce nepracovalo. Posádky zahájily rozšířenou resuscitaci za pomoci přístrojové techniky a léků. Na místě se pokoušeli několik desítek minut o obnovení srdeční činnosti, a to včetně defibrilačních výbojů. Dítěti zajistili dýchací cesty a přístrojem řízenou ventilaci.

Přes veškerou snahu se posádkám ÚSZS MSK nedařilo činnost dívčina srdíčka obnovit. Letečtí záchranáři si převzali postiženou na palubu vrtulníku a za kontinuální resuscitace ji transportovali do Fakultní nemocnice v Ostravě-Porubě. Malou pacientku předávali do rukou tamních lékařů ve stavu selhání základních životních funkcí.

Záchranáři na místě události ošetřovali také ženu, která vytahovala dítě z vody. Pacientka byla podchlazená a jevila známky akutní stresové reakce. Po prvotním ošetření byla umístěna v hasičském voze, protože v sanitě probíhaly pokusy o záchranu dítěte. Posádka záchranné služby následně ženu transportovala na interní ambulanci nemocnice v Bruntále.

info: JSDH Vrbno pod Pradědem, ZZS a PČR

Sdílet