Pátek 19. dubna 2024, slouží směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Den druhý: Ve Fukušimě zazněla exploze

Exploze, doprovázená kouřem, se ozvala v japonské jaderné elektrárně Fukušima, která po včerejším tsunami hlásí vážné problémy s chlazením reaktorů. Následně došlo ke zřícení prvního bloku elektrárny.

S problémy se potýkají i další jaderné elektrárny na východním pobřeží země. Pracovníci upouštějí radioaktivní páru – její množství označují za „neškodné“. Již včera večer bylo potvrzeno, že došlo k úniku radioaktivního cesia – naměřené hodnoty se každou hodinou zvětšují, nyní jsou až tisíckrát vyšší než obvykle.

Do elektrárny míří desítky vojáků se specializací na podobné nehody. Tisíce lidí, žijící v okruhu 10 km od elektrárny, jsou evakuovány. V zařízení je vyhlášen výjimečný stav. V Japonsku je postaveno 55 jaderných reaktorů, čtyři z nich byly včera po zemětřesení automaticky odpojeny.

Dle nejnovějších zpráv je v Japonsku přibližně 1300 mrtvých a 700 pohřešovaných. Čísla ale zřejmě ještě porostou. Stejně tak vyčíslení škod na objektech a infrastruktuře bude otázkou několika týdnů či měsíců.

V půl dvanácté dopoledne japonská vláda potvrdila, že z poškozeného reaktoru unikají radioaktivní látky. Zároveň byla rozšířena evakuační zóna kolem elektráren z 10 na 20 kilometrů. Po jedné hodině odpolední však vláda prohlásila, že reaktor poškozen nebyl a měření ukazuje snižování hladiny radiace v okolí. Upřesňující informace od agentury pro jadernou bezpečnost tvrdí, že k výbuchu došlo mimo reaktor.

V půl jedné oblast zasáhly další otřesy, tentokrát o síle až 6,1 stupně Richterovy škály. Právě při jednom takovém došlo k výbuchu v elektrárně. Před 13:00 pak došlo k selhání všech 13 záložních agregátů v elektrárně Fukušima 1.

Mapa, která se začala šířit internetem, ukazuje možný radioaktivní spad po výbuchu jaderné elektrárny. Do deseti dnů by tak radioaktivní mrak zasáhl západní území USA. Japonskem stále cloumají silné otřesy.

Wikipedia.org: Fukušima

Fukušima (福島市; Fukušima-ši) je hlavní město prefektury Fukušima v regionu Tóhoku, Japonsko. Město leží 250 km na sever od Tokia. I když je město Fukušima umístěno ve vnitrozemí, má prefektura několik přístavů na pobřeží Tichého oceánu.

Sdílet
Seriál: Zemětřesení v Japonsku 2011