Čtvrtek 25. dubna 2024, slouží směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Součinnostní cvičení v rámci odborné přípravy dobrovolných hasičů

Dnes dopoledne proběhlo na Lounsku přesněji u obce Dobroměřice na kopci Červený vrch (Červeňák) zvaný též Stříbrník 289 m.n.m. součinnostní cvičení v rámci odborné přípravy velitelů a strojníků JSDH pořádané HZS Ústeckého kraje úo Žatec PS Louny.

Tématem cvičení byla dálková doprava vody hadicemi z vodní nádrže pod Červeným vrchem na vrchol kopce Červený vrch, kde stojí již od roku 1911 dřevěná Ejemova chata s Frotzelovou rozhlednou. Celkové převýšení bylo 75 metrů.

Cvičení se zúčastnilo celkem 13hasičských jednotek z toho 11 dobrovolných: Slavětín,Telce, Dobroměřice, Líšťany, Černice, Vinařice, Veltěže, Domoušice, Citoliby, Koštice, Touchovice a 2 jednotky profesionální HZS Ústeckého kraje úo Žatec a PS Louny.

52 zúčastněných hasičů muselo položit dopravní hadicové vedení o délce 880 m a rozhodit 44 hadic. Na celém úseku bylo zřízeno 6 stanovišť,jako první bylo čerpací stanoviště u rybníka které zřídily jednotky SDH Cítoliby a Líšťany, druhé stanoviště bylo SDH Koštice, na třetím SDH Slavětín, čtvrté SDH Touchovice, páté Veltěže a na samém vrcholu bylo zřízeno stanoviště šesté SDH Černice, které bylo zakončeno třemi útočnými C proudy. SDH Telce, Dobroměřice a Vinařice pomáhali s rozvinutím a rovnáním hadic.

Vzdálenost mezi čerpadly byla zhruba do 200 m a dopravní vedení bylo taženo hadicemi B a to pouze jedna dopravní linka. Cílem tohoto cvičení bylo prověřit nejen lidské schopnosti zúčastněných hasičů, ale i technické možnosti a funkčnost techniky a technických prostředků v majetku jednotek SDH. Závěrem musím podotknout, že během celého cvičení došlo k poškození (prasknutí pouze 2 ks hadic B) a od příjezdů jednotek na místo byla dopravena voda na samotný vrchol do 20 minut.

Velitelem celého cvičení byl velitel požární stanice Louny npor. Ing. Robin Kastner.

ppor. Michal Hrdlička
HZS Ústeckého kraje ÚO Žatec

Sdílet