Pátek 29. března 2024, slouží směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Kůň spadl do jámy po vývratu

V sobotu 26. března 2011 v 11.05 hodin bylo požádáno operační středisko HZS Libereckého kraje o pomoc při záchraně koně, který spadl v lese v části Bukovina obce Mírová pod Kozákovem do jámy po vyvráceném stromu. Na místo byli vysláni profesionální hasiči ze stanice Turnov a později na vyžádání velitele zásahu i lezecká skupina ze stanice Semily.

Hasiči našli ležet koně v prudké stráni asi 200 metrů nad komunikací před obcí Klokočí. Kůň zde tahal kmeny stromů při těžbě dřeva, uklouzla mu na mokré skalce noha a spadl do jámy po vývratu. Zůstal ležet nohama směrem proti stráni a pod hřbetem byl zachycen o pařez s kořeny po vyvráceném stromě. Hasiči s majitelem a dalšími lesními dělníky se snažili pomoci zvířeti vstát, což se kvůli vysílení koně nezdařilo.

Po příjezdu lezecké skupiny ze Semil hasiči sestrojili kladkostroj a pod koně vsunuli dva zvedací popruhy. Poté hasiči odstranili pomocí motorové řetězové pily pařez, který koni bránil v pohybu. Ve spolupráci s majitelem se koně podařilo převalit přes hřbet a postavit ho na nohy. Záchranná akce trvala 1,5 hodiny. Kůň neutrpěl žádná viditelná zranění.

por. Mgr. Iva Michalíčková
tisková mluvčí
HZS Libereckého kraje
Sdílet