Pátek 19. dubna 2024, slouží směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

FOTO: Únik oleje do Labe

Dnes v 09:24 oznámila Policie ČR na operační a informační středisko únik oleje do Homolského potoka ve Velkém Březně. Na místo vyjela jednotka SDH Velké Březno a PS Ústí nad Labem.

Do potoka před soutokem s řekou Labe byly dobrovolnou jednotkou položeny dvě norné stěny, které olej zachytávaly. Byl informován Odbor životního prostředí Ústí nad Labem a dispečink povodí Labe. Profesionální jednotka položila další dvě norné stěny. Ropná látka byla jímána. Jednotka SDH Velké Březno se vydala podél potoka zjistit příčinu úniku. Určité množství látky uniklo do řeky Labe. S povodím Labe bylo dohodnuto, že budou postaveny norné stěny ve Hřensku, kde je nejpříhodnější místo k zachycení.

Příčina úniku byla nalezena – vylitý vyjetý olej do potoka ze zahrady obytné čtvrti ve Velkém Březně. Jednotka SDH Velké Březno odebírala kontaminovanou hlínu a sorbentem asanovala beton koryta potoka. Byla odeslána informace do SRN. Ve Hřensku na Suché Kamenici byla vybudována norná stěna 50m dlouhá. Bylo rozhodnuto ponechat norné stěny na místě dva dny.

ilustrační foto

Lukáš Marvan
komisař – tiskový mluvčí
HZS Ústeckého kraje
Sdílet