Středa 17. dubna 2024, od 07:00 bude sloužit směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

FIRECO: Videotest hasící koule Elide Fire

Dnes jsme měli na veletrhu FIRECO možnost zúčastnit se testu hasící koule, o které jsme vás informovali již dříve. Jedná se o samočinný hasící prostředek naplněný práškovou směsí Furex 770.

Nejdříve proběhla ukázka aktivního použití, tedy vhození koule do ohně. Přibližně vteřinu poté, co kouli olízly první plameny, došlo k explozi a uhašení požáru. Poté výrobce ukázal pasivní použití – tedy způsob, kdy je koule upevněna (ve skladech na stěnách, na stropě) v držácích a exploduje ve chvíli, kdy se požár dostane k ní. Zároveň byla – jako ukázka bezpečnosti prostředku – odpalována přímo v ruce. Zvuk při explozi koule má dle výrobce sloužit především jako varování, že byl prostředek aktivován.

Koule pokryje prostor o ploše 8 až 10 m2 a objemu 30 – 35 m3 a její cena je 1980 korun českých. Trvanlivost tohoto zajímavého prostředku je 5 let a nepodléhá žádné kontrole ani revizím.Součástí balení je i kovový držák na zeď. Výrobce dodává kouli i v sadě do auta spolu s lékárničkou.

Celková hmotnost koule je 1,5 kg, samotná směs pak váží 1,3 kg. Průměr koule je 147 mm a exploze dosahuje hlasitosti 120 – 140 dB. Vydrží bez poškození pád z výšky až 2,5 m.

Sdílet
Seriál: Veletrh FIRECO