Čtvrtek 28. března 2024, slouží směna A. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

TFA Slovakia 2011 vyhrál Lukáš Novák

V priebehu víkendu organizovalo Krajské riaditeľstvo HaZZ v Banskej Bystrici v spolupráci s Okresným riaditeľstvom HaZZ v Banskej Bystrici Europa Schopping Center a Europa Business Center, IV. ročník medzinárodnej súťaže TFA Slovakia 2011 – Toughest Firefighter´s a­live – Najtvrdšie hasičské prežitie.

Súťaž, na ktorej sa zúčastnilo 70 pretekárov z Česka, Maďarska, Poľska a Slovenska, prebiehala v 4 disciplínach pri ktorých súťažiaci z radov profesionálnych i dobrovoľných hasičov prezentovali svoju silu, zručnosť a vytrvalosť, ktorú využívajú pri každodennej náročnej práci. V tento veľký deň prišiel svojou účasťou, nie len na samotnom podujatí, ale aj v súťaži ako takej hasičov podporiť aj štátny tajomník MV SR JUDr. Maroš Žilinka, ktorý ako prvý absolvoval štvrtú disciplínu Schody, čím sa súťaž považovala za otvorenú. Oceňovanie prebiehalo podľa vekových kategórií (18, 30, 35, 40 ) a na záver bol ocenený aj absolútny víťaz, ktorým sa stal Novák Lukáš z HZS Ustí nad Orlicí. Počas celého dňa boli pre širokú verejnosť pripravené ukážky hasičskej techniky ako aj náročnej hasičskej činnosti.

Dne 18. června se v nákupní zóně Europa shopping center v Banské Bystrici uskutečnila mezinárodní soutěž profesionálních a dobrovolných hasičů TFA SLOVAKIA 2011. Jednalo se o klasickou evropskou nejtěžší hasičskou soutěž TFA – nejtvrdší hasič přežívá. Tentokráte ještě se starými pravidly – tedy bez masky a zapnutého přístroje v první disciplíně. „Na celkem 80 hasičů z Polska, Slovenska, Maďarska byl jediný Čech, a tím byl Lukáš Novák – profesionální hasič z Pardubického kraje, z centrální stanice Ústí nad Orlicí,“ líčí zážitky bratr Lukáše – Jiří Novák.

Specifická soutěž ale přeci jen trošičku byla – přestávka mezi jednotlivými disciplínami byla dlouhá, spíše krátká, a to pouze 4minuty. “Byl to velice těžký závod, protože pauzy mezi sekcemi byly velmi krátké a za 4minuty se člověk sotva rozkouká a už je skoro znovu na trati. Udělal jsem i nějaké chybky a třeba hadice se mi vyloženě nepovedly. Konečný výběh do 22. patra už byl jen o morálce a psychické síle. Ale dopadlo to pro mě dobře, tak musím být spokojený,“ říká Lukáš Novák.

„Množství diváků hnalo dopředu hlavně domácí borce, kdy nejlepší z nich – Rasťo Pecník vystoupil na třetí stupínek. Stříbro si odvezl do Polska Marcin Zdezblo,“ doplňuje spokojeně bratr Lukáše Jiří Novák.

Zdroj: HaZZ a HZS PAK

Sdílet