Čtvrtek 25. dubna 2024, slouží směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

VIDEO: 1. Zbirožské hasičské tatrování je minulostí

V sobotu, 10. 9. 2011 proběhla v areálu Expozice požární ochrany / Záchranného útvaru HZS ČR Zbiroh akce s názvem 1. Zbirožské hasičské tatrování.

V prostorách Expozice požární ochrany bylo k vidění více jak 30 hasičských automobilů Tatra na podvozcích modelových řad od 805 po poslední výrobek, Tatru 815–7. Mimo hasičské vozy se zde předvedla i dnes již neexistující produkce osobních automobilů Tatra.

Hasičské vozy staršího data výroby pořád vypadají jako nové, dle jejich uživatelů to však stojí nemalé úsilí a také finanční prostředky. Např. CAS 32 Tatra 138 dobrovolné jednotky Braškov vypadá tak, jako kdyby vyjela z továrny a to i přes přidané neoriginální prvky. To samé se dá říct i o předělané cisterně PHM na hasičskou, v neposlední řadě skvěle vypadala i CASka Kaznějova či lubská Tatra 148 s novou nástavbou.

Nové cisterny na podvozku Terrno, k těm není co dodat. Tyto již notoricky známe vozy s nástavbami od THT či SPS/THZ hasiči znají více než dostatečně. Zajímavě vypadala i repasovaná předělaná původní CAS 32 Tatra 815 ,,domácího“ Záchranného útvaru Zbiroh. Na tatrování se dostavila i CAS 32 Tatra 815 hasičů z pražských Dolních Měcholup, kterou vám server POŽÁRY.cz představil v tomto článku. Kromě cisteren přijela na akci i automobilová plošina na Tatře 148.

Tatrování nebylo jen setkání vozidel a posádek kopřivnických automobilů. V doprovodném programu bylo pro návštěvníky připraveno několik ukázek činnosti hasičů, první z nich – zásah při dopravní nehodě předvedli šampióni ve vyprošťování, hasiči z pražské stanice Smíchov, další ukázkou byla práce s historickou koněspřežnou stříkačkou včetně ,,koní“ v podobě vedoucího EPOZ a šéfa Záchranného útvaru, po obědě se přiletěl ukázat z pražské Ruzyně i policejní vrtulník Bell 412, na jehož palubě byli pražští hasiči – letečtí záchranáři, kteří po ukázce hašení požáru a plnění bambi vaku následně ukázali svůj um společně s posádkou vrtulníku.

Každá z ukázek byla návštěvníky, kterých do areálu EPOZ dorazilo více jak 1200, oceněna potleskem. Tatrování se zúčastnil i generál Štěpán, který se zájmem vše sledoval. V mezičase na podiu probíhalo vyhlášení soutěží a závěrem celého dne hrála živá muzika. Celý program byl moderován tiskovými mluvčími GŘ HZS ČR. Kromě tatrování mohl každý návštěvník shlédnout také stálou expozici požární ochrany či vyzkoušet si dýchací přístroje Dräger nebo si v Hasičárně pořídit trička a čepice s hasičskými motivy, případně také náš požárový kalendář.

Na to, že se akce konala poprvé, je nutno říct, že se i přes malé nedostatky povedla, což potvrdila slova účastníků z řad hasičů i ,,civilních“ návštěvníků. Všichni se tak již těší na druhý ročník, který bude ještě lepší, než ten první.

Sdílet
Seriál: Hasičské Tatrování ve Zbirohu