Středa 24. dubna 2024, od 07:00 bude sloužit směna A. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Záchrana osob v lomu Velká Amerika

Jednotky HZS Středočeského kraje ze stanic Beroun a Řevnice s technikou VEA-Škoda Yeti, DA-Peugeot Boxer s lezeckým vybavením, RZA-Opel Campo s lodním přívěsem, CAS27-Dennis a VEA-Škoda Fabia Combi zasahovaly společně s Policií ČR, záchrannou službou Asociace samaritánů ČR a pověřenými pracovníky Lomů Mořina při záchraně osob v lomu Velká Amerika v katastrálním území obce Mořina.

Po příjezdu jednotek na místo zásahu byly vytvořeny 2 průzkumné skupiny, které prováděly vyhledání osob ze stezky na obou hranách lomu směrem k lomu Mexiko. Po chvíli byl z vyhlídkové plošiny s osobami dole v lomu navázán vizuální kontakt pomocí svítilen.

Následně skupina lezců slanila do lomu z předělu mezi lomy Velká Amerika a Mexiko a průzkumem zjistila, že se jedná o muže (29 let), ženu (20 let) a 2 psy. Žena byla pod vlivem alkoholu a při pádu v lomu utrpěla drobné oděrky. Záchrana osob i psů byla provedena pomocí lanové techniky v evakuačním trojúhelníku a v postroji pro psa. Po vytažení z lomu byla žena prohlédnuta lékařem, který rozhodl, že její hospitalizace není nutná.

Po necelých 2 hodinách byla záchranná akce ukončena a obě jednotky se vrátily na své základny.

mjr. Ing. Tomáš Hradil
velitel stanice Beroun
HZS Středočeského kra­je

Sdílet