Pátek 29. března 2024, od 07:00 bude sloužit směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Žebřík TD44 Gigant Tatra 813 8×8 Titan

Redakci serveru POŽÁRY.cz se v jednu červencovou neděli podařilo domluvit návštěvu na severu Čech, při jejíž příležitosti došlo k nafocení žebříku TD 44 Gigant od firmy Titan na podvozku Tatry 813 8×8.

Mnozí z hasičů jistě žebřík na vlastní oči viděli před dvěma lety na slavnostech v Litoměřicích, od té doby však stojí v garážích Technického muzea v Hrádku nad Nisou. O vozidlu není mnoho dostupných informací, nicméně i to málo, co se podařilo zjistit, vám přinášíme v článku. Znalci třeba doplní nebo upřesní informace v komentářích.

Jedná se o žebřík Gigant TD44 od rakouské firmy Titan Feuerschutztechnik Vídeň, jediný svého druhu. Jeho prvním a posledním útočištěm (pokud nepočítáme muzeum) byly závody slovenské firmy Slovnaft, která si ho nechala vyrobit přímo na zakázku.

Žebřík je na civilním a jeřábovém podvozku 8×8 (pro AD 350), kabinu prodlužovala až firma Titan, takže i tato neobvyklost přidává vozidlu na unikátnosti. Pro připomenutí – původní „pražský“ žebřík na Tatře 813 měl šasí vojenské.

Za zhruba třicetitunovou hmotnost je zodpovědný pevný a odolný materiál, ze kterého je žebřík postaven. Důvodem je určení vozu – materiál měl být natolik odolný, aby zvládl z proudnice na konci sady zapěnit celou nádrž na naftu. Odolnost sady se udávala ve zhruba 20 minutách, což dle pamětníků, kteří ve Slovnaftu sloužili, mělo i s rezervou stačit k uhašení (či lépe zapěnění) nádrže.

Žebřík byl běžně využíván spíše k hašení požárů, než záchraně osob. Dle informací Miroslava Marečka z Technického Muzea Hrádek byl přímo k záchraně osob využit snad jen jednou ve své existenci.

Technické údaje:

  • Podvozek: TATRA 813 8 × 8 Tatra Kopřivnice
  • Výrobní číslo: 3846–81
  • Motor: T 930
  • Výrobní číslo: 3449
  • Objem: 17 640 cm3
  • Nástavba: Titan Sien, Austria
  • Výrobní číslo: 01
  • Rozměry: 10 200 × 2 50­0 × 3 600 cm
  • Hmotnost: 29 240 Kg

Žebřík vlastní TECHNICKÉ MUZEUM HRÁDEK , jeho cílem je vybudování technického muzea v prostorách bývalé textilky. Toto sdružení se stará o cca 65 usů techniky a má zájem o nové členy, kteří mají zájem a chuť nějak pomoci.

Foto: POŽÁRY.cz & Technické muzeum Hrádek
Miroslav Mareček – http://www.muzeumhradek.cz/

Sdílet