Pátek 19. dubna 2024, slouží směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Nový zásahový automobil JSDH Velká Bíteš

V pátek 26. 8. 2011 přibyl do hasičské zbrojnice ve Velké Bíteši přírůstek v podobě zánovního dopravního automobilu, který vystřídal ve výjezdu doposud sloužící zastaralou Avii 31, rok výroby 1980.

Jedná se o dopravní automobil na podvozku Renault Trafic 2,5 dCi, který získali bezúplatným převodem od Celního ředitelství Plzeň, je určen zejména pro přepravu osob a hasicí techniky. Rovněž toto vozidlo bude zajišťovat týlové zabezpečení u déletrvajících zásahů při mimořádných událostech a krizových situacích. Požární automobil je určený pro úplné požární družstvo 5 osob, přepážka nákladového prostou, úložný box v nákladním prostoru. Na prosincovém jednání r. 2010 s novým vedením Města Velké Bíteše byl členy jednotky navržen Projekt modernizace vozového parku – výměna dopravního vozidla. Vozidlo bylo vyrobeno v r. 2006, má najeto 126 684 km, při převzetí mělo zadřený motor, poškozenou karosérii a další drobnější závady. Do budoucna se ještě plánuje nákup i přípojného vozíku na dopravu humanitárního materiálu při živelných katastrofách.

Z oslovených sponzorských organizací finančně přispěla První brněnská strojírna a.s. Velká Bíteš. Firma silniční a odtahová služba Moravskoslezská s.r.o. Brno na své náklady provedla výměnu motoru, generální opravu karosérie a celkovou rekonstrukci vozidla. Velice děkujeme všem sponzorům, kteří poskytli dar pro účely zlepšení kvality technického vybavení jednotky Sboru dobrovolných hasičů obce Velká Bíteš a těšíme se na naši další vzájemnou spolupráci. Hasiči automobil poprvé se svolením Městského úřadu předvedly 26–28. 8. 2011 na v pořadí již třetím největším setkání požárních automobilů, jejich řidičů, strojníků a hasičů v České republice PYROCAR 2011 v Přibyslavi – letiště na Hřišti v okrese Havlíčkův Brod.

Foto: archiv SDH
Text: David Dvořáček, DiS.

Sdílet