Pátek 19. dubna 2024, slouží směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Požár v centrálním skladu Billa

Dne 23. 9. 2011 krátce po osmé hodině proběhlo v areálu centrálního skladu společnosti Billa v Modleticích taktické cvičení jednotek HZS Středočeského kra­je.

Krátce před osmou hodinou došlo k zakouření prostor služebního bytu v prvním patře budovy pomocí umělého kouře z vyvíječe. Požár byl oznámen pomocí EPS na ohlašovnu požáru, kterou je v areálu skladu vrátnice, kde obsluha vyhodnotila situaci a ihned oznámila požár na tísňovou linku hasičů.

Ze stanice Říčany byla vyslána technika CAS 15 Mercedes Benz, 2× CAS 32 Tatra 815 a AZ-30 Mercedes Benz. Dále došlo dle poplachového plánu k vyhlášení poplachu pro jednotky JSDH Průhonice, která na místo vyjela s CAS 24 Liaz a JSDH Modletice, která bohužel měla v tu dobu vyřazenou techniku z důvodu opravy.

Po příjezdu jednotek na místo bylo provedeným průzkumem zjištěno, že z celého objektu došlo k samovolné evakuaci osob, ale postrádají se zřejmě ještě dva lidé ze skladu. Velitel zásahu rozhodl o vyslání průzkumných skupin. Hasiči, do nich zařazení, se vydali na průzkum objektu s cílem hledat pohřešované osoby a dále provést zásah pomocí vysokotlaku vnitřní částí budovy k ohnisku požáru. Pomocí AZ-30 byl natažen jeden vodní C proud na střechu. Po nalezení osob bylo cvičení ukončeno a vyhodnoceno.

Nutno dodat, že cele cvičení bylo připravováno tak aby se o něm dozvědělo co nejméně lidí a bylo možné tak vyzkoušet reakci zaměstnanců skladu co nejreálněji.

Sdílet