Pátek 29. března 2024, slouží směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

10. 10. 2011 – den, kdy se mohla objevit ptačí chřipka

Na radnici (Městském úřadu) v Bílovci (okres Nový Jičín) – obci s rozšířenou působností (ORP) – se dnes (10. 10. 2011) dopoledne uskutečnilo štábní cvičení složek IZS, zaměřené na likvidaci ptačí chřipky, která se (simulovaně) objevila na farmě ve Velkých Albrechticích (sousední obec).

Sešli se zde zástupci ORP Bílovec, pracovníci veterinární a hygienické správy, Policie ČR, zástupce chovatele a samozřejmě příslušníci Hasičského záchranného sboru Moravskoslezské­ho kraje.

Jako krizový štáb pro vzniklou simulovanou situaci si prošli postup při takovém výskytu ptačí chřipky u drůbeže, když řešili nasazení sil a prostředků (včetně případné pomoci Armády ČR), vytyčení ochranných zón, proces potvrzení předpokládané diagnózy u kilogramových kuřat, jejich likvidaci, včetně jejich trusu a krmiva v hale.

Dále byl řešen postup při odvozu mrtvé drůbeže pomocí speciálních kontejnerů do kafilerie v Mankovicích (okres Nový Jičín), dezinfikaci osob a nasazené techniky, kontrolu drobných chovů drůbeže v okolí farmy, až po lékařský dohled nad zaměstnanci farmy, kteří se dostávali do styku s nemocnou drůbeží bez ochranných prostředků.

Petr Kůdela
tiskový mluvčí
HZS Moravskoslezské­ho kraje
Sdílet
Seriál: Ptačí chřipka a hasiči