Úterý 23. dubna 2024, slouží směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Roční test: Zásahová obuv od Zieglera

V dlouhodobém ročním redakčním testu obuv od firmy Ziegler uspěla. Přes všechna roční období, různé situace, různé druhy povrchů a extrémní zátěž v polygonu. Boty prošly opravdovým intenzivním testem od 1. září 2010 do 13. října 2011.

Bota Ziegler je vyrobena z nejmodernějších materiálů, dle výrobce a předložených certifikátů obuv také samozřejmě splňuje veškeré požadavky pro zásahovou obuv. Kvalita zpracování bot je vynikající úrovni. Německá kvalita se nezapře. Po roce testování bota nevykazuje žádné závady (fotografie jsou pořízeny těsně po ukončení testování) a hlavně není vytahaná. Výška boty je standardní a příjemná, dobře se nosí a použitý materiál je kvalitní.

Zásahová obuv Fire Fighter Gore II dle údajů výrobce:

  • Bota je certifikována dle EN ISO 15090:2006 – obuv pro hasiče, HI3, CI, AN, F2A, SRC, OOP3.kat
  • Svršek: vyroben z prvotřídní vodě odpudivé usně (full grain leather),
  • klínek z měkčí kůže v patní části umožňuje pohodlnější ohyb nohou při chůzi z kopce,
  • špička boty je z vnější strany chráněna silnou vrstvou odolného materiálu Silizum, která chrání botu proti okopáním,
  • rychlouzávěr je na vnitřní straně obuvi a umožňuje tak pohodlnější a v případě nutnosti i rychlejší vyzutí obuvi,
  • hliníková kaple chrání prsty nohou před poraněním, absorbuje nárazy do 200J, zároveň chrání prsty proti trvalému tlaku,
  • ochrana proti perforaci (propíchnutí či proříznutí) podešve je zajištěna ocelovou planžetou,
  • Podšívka: membrána GORE-TEX®,
  • Podešev: speciálního vysoce oděru vzdorného materiálu Perbunan – z nitrilové pryže, jež je antistatická, odolná benzínům, olejům, vysokým teplotám (400 st. Celsia), má vysokou životnost ,
  • neklouže a výborně absorbuje rázy vznikající při chůzi díky patentovanému systému VARIO, který zaručuje ideální odpružení podle váhy člověka a tím i snižuje opotřebení páteře. Navržený
  • dezén obuvi při chůzi umožňuje vypadávání zanesených nečistot a je navržen tak, aby usnadňoval odtékání vody z pod podešve při chůzi vodou, vysoká odolnost proti řezu.
  • reflexní stříbrný pasek usnadňuje identifikaci v případě snížené viditelnosti (kouř, mlha, déšť, sníh),
  • Obuv je opatřena robustním uchem pro snadné a rychlé nazutí.

Když už jsem „nakousl“ zmíněné vytahání bot, musím poznamenat, že obuv se během roku prakticky nezměnila. Stále jsem čekal, že se tak trochu vyšlápne a povolí, ale nestalo se tak. Nejsem si zcela jist zda to bude každému vyhovovat, ale mě se to celkem osvědčilo. Jediné co občas přičítám právě neprošlápnuté botě je slabší tlak na horní část nártu nohy při extrémním ohybu například v kleče. Proto doporučuji vybírat botu tak, aby vám dokonale padla. Zapomeňte na to, že bota nějak výrazně povolí nebo že se prošlápne.

Jak obuv vypadá, je zřejmé z fotografií, přesto bych vyzdvihl několik odlišností. První a pro mě zásadní je zadní úchyt pro nazouvání bot. U jiných bot jiných výrobců bývá úchyt řešen různě. Na starších botách HAIX se moje poutko pro nazouvání utrhlo po 3 měsících. Výrobce Ziegler to vyřešil dokonale. Festovní stehy ale hlavně řešení a síla úchytu je výborná. Ideálně se drží a máte pocit, že se prostě nemůže utrhnout a také se neutrhne.

Další odlišností například od bot HAIX je zip na boku boty. Přes počáteční nedůvěru a nezvyk musím uznat, že zip na boku boty má něco do sebe. Nejdříve k možným nevýhodám. Boty s předním zipem si díky tkanicím a ne tak těsnému obepnutí lépe nastavíte prakticky na volno. Tedy bota může být sice zapnutá, ale přesto máte pocit rozepnutých bot. To u boty s bočním zipem moc nejde. Boční zip vám botu „přilepí“ na nohu a uvolněním tkanic už to zas tak moc nezachráníte. Mě osobně to ale celkem vyhovovalo.

Opět je to subjektivní, ale mám rád, když bota pevně sedí a obepíná nohu. U bot s předním zipem vám ale pak jde hůř zapnout. Tedy alespoň mě ano. Zvláště když projíždíte jezdcem zipu přes ohyb nártu směrem k horní části. Tam to u boty HAIX jaksi „drhne“. Stejně tak u bot s předním zipem mám prostě větší problém s vyzutím. Boty od Zieglera tento problém nemají díky bočnímu zipu

U boty Ziegle kde je zip na boku je všechno jinak. Boční vedení zipu je rovné, bez „zatáček“ a ohybů. Prostě ho vytáhnete nahoru a je to. Pomocí tkanic jsem si obuv nastavil opravdu natěsno a díky bočnímu zipu bylo nazouvání a vyzouvání opravdovou lahůdkou. Pocitově se boty i více otevřou a i přes vysoký nárt se do boty pohodlně dostanete. Zip je dostatečně silný, perfektně jezdí a nemá se o co zaseknout. Tkanice na doladění boty na noze jsou běžné pro tento typ bot. Botu si opravdu můžete utáhnout těsně na nohu. Spolu s již zmíněnou vlastností stálého držení tvaru je tak bota na noze opravdu stabilní.

V botě je pocitově velmi příjemně. Testování probíhalo v mrazech i ve značném horku. V kombinaci s „funkční“ ponožkou jsem neměl výrazné problémy s pocením nebo mrznutím konečků prstů. Vyztužená špička boty není uvnitř prakticky cítit. Krytí špičky je z vně boty opatřeno povrchovou úpravou proti okopání. Podrážka je přiměřeně tuhá s průměrným vzorkem. Pod vložkou botu ve vnitřní části paty je menší prostor pro vložení speciální gumové patky. Ta je barevně odlišena a má pomáhat pro komfortnější odpružení boty. Tato vložka v patě by měla eliminovat otřesy a chránit tak vaše klouby a záda. Dle vaší váhy si vyberete ten správný gumový „patník“ a vložíte do obou bot. Nejsem po roce testování schopen posoudit, zda to funguje.

Ale abychom jenom nechválili, bota Ziegler má i své „mouchy“ Chyběla mi absence místa pro podepsání bot. Výrobce sice uvádí, že barevné části lze přebarvit na červenou, žlutou, zelenou nebo černou, přesto konkrétní místo pro jméno mě osobně chybí. Nejvíc mi ovšem vadilo odlepování vložky v botě při vyzouvání. Prakticky pokaždé když jsem boty zul, vložka v botách se shrnula. Pokud si jí nevrátíte hned do správné polohy, při výjezdu vás pak překvapí a vyvzteká shrnutá vložka uvnitř boty. Podle mě je to daň za onen gumový patník, kdy volně položená vložka bot umožňuje patník vyměňovat. Možná bych tuto (podle mě jen líbivou) funkci oželel a vložku tak přichytil k botě lépe. Osobně jsem to po 3 měsících vyřešil tak, že jsem vložku natvrdo do boty přilepil na dvou místech.

Názor uživatelů:
Zmiňovanou obuv používají nezávisle na našem testu také dobrovolní hasiči ze Slatiny. Ti jsou rovněž spokojeni, nicméně potvrzují jeden z nedostatků, který jsme v textu uvedli – shrnující se vložku v botě. I oni sáhli k jejímu přilepení. Původní obavy vůči bočnímu zipu, jakožto neobvyklému řešení, se rovněž nepotvrdily, zip jde dle jejich slov díky rovnému zapínání mnohem lehčeji a méně se namáhá jezdec, který se u předního zapínání čas od času utrhl.

I přes malé neduhy mohu s klidným svědomím konstatovat, že bota ZIEGLER je velice kvalitní, výborně zpracovaná obuv, kterou budete velmi rádi nosit. Vyzdvihl bych zajímavé boční zapínání, stálost materiálu a komfortní klima i při extrémních teplotách. Svou cenou od 4.400,– Kč je vhodná pro dobrovolné, ale i profesionální hasiče.

PLUSY

  • dobře řešený zip
  • kvalitní ochrana proti okopání špičky
  • kvalitní poutko pro nazouvání
  • kvalita zpracování
  • cena

MÍNUSY

  • shrnující se vložka boty při vyzouvání

Obuv vyrábí firma Steitz Secura – Německo
Cena: od 4 400,00 Kč vč. DPH
Dodání do 3 týdnů u Ziegler Hasičská Technika s.r.o.


Pracuji jako vyšetřovatel u pražských hasičů. Někdo možná namítne, jak může „vyšetřovák“ testovat zásahovou obuv? Zkusím vám teď popsat, jak test probíhal. U pražských hasičů má sloužící vyšetřovatel (směny vždy 2× 12 hod. den a 2× 12 hodin noc) pod palcem celý rajón Prahy. Podle statistik, které jsem si udělal, vyjíždím průměrně k 27 požárům měsíčně, což je už slušné číslo, co myslíte? Využil jsem i „moderní“ techniku a do bot jsem dal krokoměr od firmy NIKE spolu se softwarem na mobilní telefon. Polovinu času při testování, tedy půl roku, jsem měřil vzdálenost, kterou nachodím právě v botách Ziegler. Vzal jsem je i na procházku 10Km, jely se mnou na motorce, koupaly se v potoce a dokonce i běžely. Statistický průměr byl 138 nachozených kilometrů za rok. Jak mnozí vědí, vyšetřovatelé (nejen) u pražských hasičů vyjíždějí současně s jednotkami na území hlavního města Prahy, samozřejmě v zásahovém oděvu, přilbě a zásahových botách.

Osobně nemám problém pohybovat se na požářišti během lokalizace a následné likvidace požáru. Ostatně být na místě včas je pro vyšetřovatele velmi důležité. Abych byl ale korektní, zásahovou obuv jsem primárně a dlouhodobě v zásahu „mokrého hasiče“ netestoval. Přesto i poměrně zajímavý zásah boty zažily. Dva dny jsem strávil při výcviku na polygonu ve Zbirohu. Boty jsem tak vzal na extrémní zásah v extrémních podmínkách, o čemž se přesvědčíte v připravované reportáži o zbirožském polygonu. Boty prostě ohněm prošly, byť to bylo jen ve dvou dnech, ale extrémní podmínky, které polygon vytváří, jsou dobrým testem.

Sdílet