Pátek 19. dubna 2024, od 07:00 bude sloužit směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

FIREFIGHT II: Závěrečný seminář projektu

Netradičně od konce začínáme se seriálem článků, které se budou zabývat použitím systému CCS (Cold Cut System) Cobra s novými postupy, vyvinutými v posledních letech. Ve dnech 31. 10. – 4. 11. totiž proběhl v Esheru v hrabství Surrey, jihozápadně od Londýna, závěrečný seminář, který shrnul výsledky projektu Firefight II, zabývajícího se právě postupy při hašení Cobrou.

Na seminář kromě domácích Britů a Česka přijeli zástupci z Dánska, Estonska, Finska, Francie, Nizozemska a Švédska. Kolegové ze Španělka a Polska nedorazili kvůli aktuálním problémům v dopravě.

CCS COBRA je efektivní nástroj pro prorážení a řezání ve všech typech materiálů. Technika řezání pomocí vodního paprsku rozprašuje vodu a vytváří velmi jemnou vodní mlhu, která má schopnost zchlazovat prostor požáru a hasit oheň.

U požárů uvnitř budov se ročně na celém světě zraní spousta hasičů, několik jich dokonce zemře. Z tohoto důvodu se začalo uvažovat o změně systému a postupů při hašení takovýchto požárů tak, aby hasiči nemuseli podstupovat takovéto nebezpečí.

První důležitý krok byl učiněn v projektu Leonardo Firefight I, díky kterému byl vytvořen inovační společný praktický výcvik pro hasiče. Trval od roku 2007 do roku 2009 a kromě České republiky zastoupené Školním a výcvikovým zařízením HZS ČR středisko Brno (dříve OUPO Brno) se jej zúčastnily Švédsko, Velká Británie, Španělsko a Francie .

Projekt Firefight II, který probíhal od roku 2009 do letoška na něj navázal vývojem postupů nejen pro výcvik hasičů a praktické nasazení Cobry, ale rovněž pro systém velení a řízení zásahů v závislosti na využití tohoto zařízení. Závěrečné konference, shrnující výsledky projektu jsme se zúčastnili i my.

Cílem druhé části projektu bylo dokončit e-learningový systém tak, aby zvládal výcvik na všech úrovních, od hasičů až po velení a sestavit taktické postupy nasazování Cobry zvenčí objektu, čímž se vytvoří prostředí bezpečné pro hasiče a pro jejich prvotní zásah. Tyto postupy rovněž snižují sekundární následky zásahu – snižují škody, napáchané vodou a kouřem (nízká spotřeba Cobry v souvislosti s rychlým zchlazením prostoru vodní mlhou) a také dopady na životní prostředí.

V průběhu konference byly prezentovány i reálné zásahy, u kterých byl tento systém využit. Se svými zkušenostmi se rovněž podělil příslušník HZS hl. m. Prahy ppor. Pavel Pečený, který nás ve své prezentaci seznámil se dvěma zásahy, u kterých byla použita Cobra, s klady i zápory jejího nasazení.

Součástí konference byla rovněž praktická ukázka systému. Nejprve hasiči prořezávali Cobrou různé materiály – od zdiva, přes dlaždice, až po dřevo a následně předvedli uhašení požáru v uzavřeném kontejneru bez nutnosti vniknout dovnitř. Následkem tohoto hašení byla pouze malá díra ve dveřích kontejneru. Teploměr, měřící hodnoty uvnitř, rovněž ukázal prudký pokles teploty ve chvíli, kdy se vodní mlha dostala do prostoru, zasaženého požárem.

Nové postupy přinášejí větší bezpečí pro hasiče a větší kulturu hašení, která má za následek méně škod na majetku i životním prostředí. Nízká spotřeba vody u tohoto systému rovněž pozitivně působí na ekonomickou stránku zásahu.

Hasičský sbor Northamptonshire, jehož členové předváděli praktickou ukázku, již dnes nakupuje všechny prvovýjezdové vozy přímo vybavené systémem Cobra. K rozhodnutí vybavit profesionální jednotky Cobrou dospělo vedení uvedeného sboru po tragické události v roce 2007, kdy při hasebním zásahu zemřeli 4 hasiči. Tehdy si řekli, že udělají vše proto, aby se nic podobného v budoucnu neopakovalo. Proto v roce 2012 budou mít 14 Cober na svých 28-mi stanicích…

Sdílet
Seriál: Hasicí zařízení COBRA

Dvě jednotky pražských profesionálních hasičů a dobrovolní hasiči z Dolních Měcholup zasahují v areálu OC Europark u ohlášeného kouře pod fasádou budovy. Zjištěno bylo žhnutí pod pláštěm fasády, hasiči používají vysokotlakou vodu na lokalizaci požáru.

Menší požár probíhal pod obklady pláště budovy, nasazeno bylo i speciální zařízení Cobra. Požár je lokalizován, hasiči spolu s hasičským vyšetřovatelem zjišťují zdroj požáru a jeho příčinu.