Čtvrtek 18. dubna 2024, slouží směna A. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Při požáru domu ve Zdibech byl popálen člověk

10. 11. 2011 byl v 5:24 hod. na tísňovou linku HZS SČK ohlášen požár jednopodlažního domu v obci Zdiby, místní část Brnky.

Na místo požáru byla vyslána jednotka HZS SČK ze stanice Neratovice s CAS 24 T-815, CAS 32 T-815. Dále byly povolány JSDH Zdiby s CAS 25 RTHP, JSDH Klecany s CAS 32 T-148 a JSDH Líbeznice s CAS 25 RTHP. O pomoc bylo požádáno také jedno družstvo z HZS hl. m. Praha.

Jako první se na místo dostavila JSDH Zdiby. Průzkumem byl zjištěn požár domu o rozměrech cca 7 × 4 metry, kdy požár již byl v téměř plném rozsahu a tzv. střechou venku. Jelikož se dům nacházel 200 metrů od hlavní cesty, bylo nutné roztáhnout dopravní vedení několika hadic B a poté přes rozdělovač 2 proudy C.

Na místě požáru se nacházeli uživatelé domu, kdy jedna osoba byla popálena na hlavě a krku. Přivolaná posádka ZZS si zraněnou osobu převzala do své péče a poté odvezla do nemocnice. Při prováděném průzkumu a hasebních prací bylo zjištěno, že ještě před příjezdem JPO došlo uvnitř domu k výbuchu 10 kg P-B lahve.

Následkem výbuchu byla částečně zborcena boční stěna domu a celkově narušena statika obvodových konstrukcí. Jednotky PO provedly lokalizaci požáru a vyčkaly příjezdu vyšetřovatele požárů.

Poté bylo místo ohledáno, kdy bylo zjištěno, že ke vzniku požáru došlo v půdním prostoru domu a poté se požár rozšířil padajícími stropními kontrukcemi na celý dům. Majitel domu prováděl provtní zásah pomocí kbelíků vody a přitom utrpěl popáleniny. Šetřením bylo na místě stanoveno, že příčina vzniku požáru pravdpěodobně souvisí s technickou závadou na elektroinstalace.

Škoda způsobená požárem byla na místěě odhadnuta na 600.000,– Kč a uchráněné hodnoty na 100.000,– Kč. Jednotky PO poté provedly stržení stavebních kontrukcí a komína z důvodu možného zhroucení.

por. Ing. Michal Macoun
vyšetřovatel požárů ÚO Mladá Boleslav
HZS Středočeského kra­je

Sdílet