Pátek 29. března 2024, od 07:00 bude sloužit směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Zásahový oděv FireHorse. Test ohněm

Od srpna letošního roku testujeme spolu s dalšími hasiči v česku zásahový oděv FireHorse od firmy VOCHOC. Tentokrát jsme testovali ve zbirožském polygonu, kde mu místní instruktoři dávají pořádně zabrat.

Polygon ve Zbirohu jsme vám představili již několikrát. Zkusili jsme ho v redakci i na vlastní kůži. Jeden z nás i v obleku FireHorse, který dlouhodobě testujeme spolu s několika hasiči po celé republice. Právě hasiči z Plzeňského kraje testují tento oblek dlouhodobě. Jak jsme zjistili, na základě jejich požadavků a jejich pocitů a připomínek byl oblek několikrát upravován výrobcem, který hasičům naslouchá.

Jan Hora:

„Firma VOCHOC pro náš ušila vzorek asi 19 kompletů, kdy určité části jsou zesílené vzhledem k mechanickému a tepelnému namáhání právě s ohledem na podmínky polygonu. Z našeho pohledu se ty obleky absolutně osvědčily. Díky tomu, že jsme do koncepce obleku mohli zasahovat, splňuje naše představy maximálně.

Jedinou výjimkou byl materiál suchých zipů, zejména na límci. Působením tepla docházelo k degradaci materiálu a ztrátě funkčnosti zipů. Tento problém výrobce vyřešil změnou subdodavatele. Problematickým se také může zdát zbarvení horní vrstvy oděvu v souvislosti s intenzivním působením tepla. Důvodem je přítomnost organických látek.

Osobně to však vnímám jako něco pozitivního, protože jsou tak indikovány místo a hloubka změny struktury oděvu, ke které působením tepla došlo; v obecné rovině lze konstatovat, že tepelné namáhání, pokud překročí určitou kritickou hodnotu, vždy vyvolá v materiálu obleku, nezávisle na jeho konkrétním složení, strukturální změny, které jsou příčinou snížení ochranné funkce oděvu, tato změna struktury se však obvykle jasně nedemonstruje“.

Firma VOCHOC se při výrobě a koncepci obleku FireHorse zaměřila na místa zvýšeného mechanického namáhání nebo působení tepla, tedy ramena, stehna, zadek, část límce a ruce. Tam došlo k zesílení, tedy dvojnásobné ochraně toho materiálu.

Já osobně mám z obleku po zhruba čtyřech měsících používání velice dobrý pocit. V polygonu jsem se cítil bezpečně. Oblek je pocitově i tabulkově o pár gramů těžší než u konkurence, přesto vás nijak nebrzdí v pohybu ba naopak.

Během výcviku v polygonu jsem nejprve zažili přípravnou část, tedy práci s proudnicí. Oblek byl po asi 20min na povrchu mokrý. Stačilo se jen oklepat a nebyl znát žádný pocit vlhkosti. Voda se nedostala tam, kam neměla. Hlavně do oblasti krku, spodní části nohou, rukou nebo zad. Při působení vysoké teploty by tak přítomnost vody způsobila opaření. Jedinou slabinou pro oblek tak můžete být pouze vy osobně. V polygonu pečlivě dbají na upravenost a ústroj. Není se čemu divit. Významným pomocníkem je i kukla DEVOLD, ale o té až jindy. Při práci s proudnicí bylo v obleku příjemně. Sprchy vody vám namáčí ruce a kolena. Přesto jste v suchu.

Ačkoliv se to nemusí zdát, i přímo v ohni jsem se cítil bezpečně. Při prvotních návštěvách polygonu – jen jako pozorovatel – jsem měl obavy. Ne z plamenů, ne z výcviku, ale sám ze sebe. Přesto vás to nutí zkusit si to. Síla plamene byla pro nás nastavena asi na 60%. Pro mě osobně neskutečný zážitek. Plameny vás tak trochu olizují, je vám teplo, přesto jsem se cítil bezpečně. Díky přítomnosti instruktorů a taky díky obleku.

Když se podíváte na video a vidíte tam tu ohnivou stěnu, jak se převaluje přes hlavy a hřbet krčících se hasičů, je to úžasný pohled že? A teď si představte, že jste tam. Před vámi se vytvoří ohnivá stěna a její okraj se hrne na vás. Jen se přikrčíte a máte tu oranžovo-žluto-červenou stěnu nad hlavou. Nedalo mi to a podíval jsem se nad sebe. Neuvěřitelný pocit, neuvěřitelný zážitek, absolutní respekt. Když pak klečíte s proudnicí v ruce, tváří tvář těm plamenům a zjistíte, že díky instruktorskému školení se takový živel dá zkrotit, je ten pocit dvojnásobný. Přidejte absolutní pocit bezpečí díky kvalitnímu obleku a máte zážitek na celý život.

Oblek FireHorse je pro vás v tu chvíli brnění, na které se můžete spolehnout. A teď nemluvím jen jako člověk, který ho testuje. Mluvím na základě pocitů hasičů, kteří ho v polygonu dnes a denně používají. Tato recenze je a bude založena na pocitech a praktických zkušenostech několika lidí, kteří mají tu možnost oblek FireHorse testovat.

V dalších měsících se zaměřím při svém testování na nošení v nízkých teplotách. Opět chci připomenout, že testování se účastní i další hasiči. Jejich připomínky a poznatky shrneme do závěrečné recenze, kterou můžete očekávat na začátku roku 2012. Detailně vás seznámíme s každým švem, každou kapsou, každým prvkem obleku. Pokusíme se udělat i videorecenzi. Těšte se na spoustu fotek. Také shrneme poznatky všech hasičů, kteří s oblekem mají zkušenosti. Zkusíme vyzdvihnout pozitiva a najít i nějaké negativní stránky. Snad se nám povede i přímé srovnání s konkurenčními obleky, ale to už moc předbíháme.

Sdílet
Seriál: Test zásahového oděvu Firehorse