Pátek 29. března 2024, od 07:00 bude sloužit směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

O pohár ředitele HZS hl.m Prahy v obřím slalomu

20. ledna 2012 se sjelo přes devět desítek profesionálních a dobrovolných hasičů na lyžařské závody do Černé Říčky v Jizerských horách. Vypsány byly 3 kategorie pro příslušníky HZS a SDH.

Na startu stanulo 12 snowboardistů, 80 mužů a rekordních 10 žen. Pořadatelé ze Sportovního klubu hasiči Praha tentokrát muže nerozdělili do věkových kategorií. Zcela záměrně tak neposkytli mladším ročníkům výhodu snadného vítězství ve své kategorii.

Je bohužel již dlouhodobým trendem, že vítězství berou právě starší ročníky – a to jak na poli sjezdovém tak i běžeckém.

Samotné závody provázelo větrné počasí doplněné místy až mohutnými přívaly sněhu. I přes skvěle připravenou trat ji dokázala záplava dvaceti centimetrů nového prašanu znehodnotit.

Závodníci, kteří se přihlásili jako poslední, byli s vyššími startovními čísly dosti handikapováni. I přesto, že se pořadatelé i v průběhu závodu snažili trať upravovat.

Do druhého kola pak postupovalo 30 nejrychlejších a startovalo podle dosazených časů v opačném pořadí. Ti nejlepší převedli opravdu vysokou úroveň alpského lyžování.

Na závěr je bohužel ještě potřeba napsat, že ne všichni hasiči HZS mají pro sport stejné podmínky. Některým je účast na hasičských sportovních akcí schválených hasičskou federací a generálním ředitelství zakazována.

Například klukům z Ústí nad Orlicí, ale takových míst je mnohem více. Možná, že kdybychom měli za opaskem proudnici a na zádech nápis CCCP vše by bylo jinak.

Na závěr bych rád poděkoval dobrovolným hasičům z Černé Říčky , kteří jsou vlastníky celého areálu. Bez jejich nadšení a spoluráce závody nešlo uskutečnit.

Je to malý areál, ale s velkým srdcem pro alpské lyžování. Přijedte si zalyžovat určitě budete spokojeni!

Petr Tatíček

Sdílet
Přiložené soubory
hzsvysl2012.pdf zobrazit online PDF 238 kB