Čtvrtek 28. března 2024, slouží směna A. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Hasič musel po dvaceti letech skončit, neměl maturitu

Server NašeDěčínsko.cz upozornil na to, že čas na dodělání středoškolského vzdělání vypršel pro hasiče v poslední den roku 2011.

Po dvaceti letech u děčínského hasičského sboru musel posledního prosince Josef Fořt opustit své vysněné místo, nestihl si totiž dodělat maturitu. „Je sice pravda, že jsem na to měl deset let, ale rodinné poměry mi nedovolily na školu nastoupit. Mrzí mě to. Hasičem jsem chtěl být už od dětství," neskrýval rozhořčení Fořt.

Dodal, že chápe, že i hasič musí mít určité vzdělání, ale podle něj je dlouholetá praxe mnohdy víc než maturita. „Za těch dvacet let jsem se toho naučil víc, než by mi dala maturita. Dokázal jsem se naučit vše, co bylo třeba," poznamenal muž.

Hasiči si museli středoškolské vzdělání dodělat bez výjimky. V roce 2001 totiž spadli pod ministerstvo vnitra a jejich pracovní poměr se změnil na služební. Právě tato změna nastolila jiné podmínky pro příjem nových členů. Všichni nově přijatí už museli mít maturitu.

Lukáš Marvan, tiskový mluvčí HZS Ústeckého kraje:

Zákony musí dodržovat všichni, tedy i my, a to bez výjimky. Pokud někdo z hasičů neměl maturitu, měl možnost si ji dodělat. Nikomu jsme ve vzdělání nebránili, ba naopak, hasiče, kteří do školy nastoupili, jsme podporovali.

Čas na doplnění středoškolského vzdělání vypršel právě v poslední den roku 2011.

Josef Fořt opustil děčínský útvar se slzami v očích, jeho kolegové si pro něj přichystali velkolepý odchod. Nechyběla ani černá vlajka, parte, slavnostní nástup či poslední projížďka. Josef Fořt opouštěl děčínský útvar za zvuku hasičských sirén.

„Chtěl bych celé směně za toto rozloučení moc poděkovat, neodcházelo se mi lehce, ale poznal jsem, že hasiči nejsou jen kolegové z práce, ale i skuteční kamarádi," ukončil Fořt.

Michaela Hlinková
NašeDěčínsko.cz

Sdílet