Čtvrtek 25. dubna 2024, slouží směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Požár zasáhl střechu v Pohořelicích, byl vyhlášen druhý stupeň poplachu

Hlášení o požáru na střeše haly v Pohořelicích hasiči na tísňové lince převzali v 15.43 hodin, první jednotky byly na místě do 6 minut.

Protože plameny šlehaly z plochy zhruba 30 krát 40 metrů a hustý černý dým byl viditelný z širokého okolí, krajské operační a informační středisko HZS JmK vyhlásilo druhý stupeň požárního poplachu.

K zásahu vyjely profesionální jednotky z Pohořelic, Židlochovic a ze stanice v Lidické ulici v Brně, a dobrovolné jednotky z Vranovic, Přísnotic, Židlochovic, Hrušovan u Brna, Olbramovic a Žabčic.

Proti plamenům hasiči nasadili vodní proudy s pěnou a zasahovali ve třech úsecích – pomocí výškové techniky a nastavovacích žebříků na střeše, dále před halou a uvnitř objektu. V hale, kam se propadaly části prohořelé střechy, se soustředili zejména na ochranu výrobní technologie.

Vzhledem k hustém u dýmu s toxickými zplodinami hoření během hašení také monitorovali směr větru. Povětrnostní podmínky byly příznivé a vítr kouř unášel mimo obytnou zástavbu města.

Oheň se podařilo dostat pod kontrolu v 17.13 hodin. Dohašování lokálních ohnisek hoření pak hasiči ukončili v 18.23 hodin. Silně zakouřenou halu hasiči odvětrali.

Požár vznikl při dostavbě haly provozu k lisování a svařování ocelových dílů pro automobilový průmysl. Při požáru nebyl nikdo zraněn, jeho příčinou byla nedbalost při manipulaci s otevřeným ohněm.

Hořet začalo při svařování izolační lepenky na střeše nové části haly. Oheň zachvátil izolační lepenku a rozšířil se na další části izolace a konstrukce střechy.

Způsobená škoda převyšuje milion korun. Její přesnou výši bude možné určit až po podrobné prohlídce stavu objektu a technologie.


Pohořelice (německy Pohrlitz) jsou město v okrese Brno-venkov (dříve v okrese Břeclav) v Jihomoravském kraji, 25 km jižně od Brna na řece Jihlavě. V roce 2011 zde žilo 4 621 obyvatel.

Pohořelice jsou významnou silniční křižovatkou, rozděluje se zde stará státní silnice z Brna ve směry na Mikulov a Vídeň a na Znojmo. Dnes vede kolem města obchvat rychlostní silnice R52, ze které se odpojuje silnice I/53. Právě v blízkosti těchto komunikací se nachází tamní průmyslová zóna.


V této průmyslové zóně hořelo již v květnu roku 2008. Tehdy zasahovali hasiči s devíti cisternami, plameny zachvátily střechu velkou 300 m2. Stejně jako dnes byl vyhlášen druhý stupeň požárního poplachu.

Foto: JSDH Žabčice

por. Mgr. Jaroslav Haid
tiskový mluvčí
HZS Jihomoravského kra­je
Sdílet