Pátek 29. března 2024, slouží směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Požár zasáhl střechu vinného sklepa v Pasohlávkách, vyhlášen druhý stupeň poplachu

Střechu a nadzemní část vinného sklepa v noci zasáhl požár v Pasohlávkách na Brněnsku. K požáru vyjelo 10 jednotek hasičů. 

Plameny šlehající ze střechy objektu o půdorysu zhruba 15 krát 5 metrů lidé z okolí zpozorovali a ohlásili na tísňovou linku hasičů ve 22.17 hodin.

Vzhledem k velkému rozsahu požáru a riziku jeho šíření na okolní sklepy krajské operační a informační středisko HZS JmK vyhlásilo druhý stupeň požárního poplachu. Na místo vyrazily profesionální jednotky ze stanic v Pohořelicích, Židlochovicích, v Lidické ulici v Brně, v Mikulově a v Hrušovanech nad Jevišovkou, a dobrovolné jednotky z Přísnotic, Vranovic, Březí, Drnholce, a Jiřic u Miroslavi.

Proti plamenům hasiči postupně nasadili čtyři vodní proudy. Vodu v cisternách doplňovali kyvadlovou dopravou od hydrantu v obci. Během zásahu se část hořící střechy propadla. Průzkum nepotvrdil původní podezření, že uvnitř jsou lidé. Požár se podařilo dostat pod kontrolu ve 22.51 hodin.

Rozebírání žhnoucích zbytků konstrukce střechy pomocá vysokozdvižné plošiny a dohašování lokálních ohnisek hoření hasiči ukončili 44 minut po půlnoci. Objekt zkontrolovali termokamerou a odvětrali přetlakovými ventilátory.

Na požářiště dnes krátce po poledni hasiči vyjížděli znovu, když se zřejmě se skrytého žhnoucího ohniska rozhořela část konstrukce střechy. Hasiči střechu rozebrali a žhnoucí části prolili vysokotlakým proudem.

Oheň zničil nadzemní část vinného sklepa – střechu, podkroví a přízemní místnost. Příčinu vzniku požáru zjišťuje vyšetřovatel HZS JmK ve spolupráci s policisty.

Podle dosud zjištěných poznatků požáru předcházelo násilné vniknutí do objektu. Celkovou škodu vyšetřovatel podle předběžného odhadu vyčíslil na 400 tisíc korun.

por. Mgr. Jaroslav Haid
tiskový mluvčí
HZS Jihomoravského kra­je
Sdílet