Čtvrtek 25. dubna 2024, od 07:00 bude sloužit směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

U dobrovolné jednotky v Libčevsi jezdí Dennis Rapier

V Libčevsi mají novou chloubu. Zdejší dobrovolná jednotka disponuje starší, ale pro zdejší hasiče novou cisternovou automobilovou stříkačkou CAS K 27 DENNIS RAPIER XL.

Cisternu si zdejší dobrovolní hasiči našli sami na internetu až v dalekém Holandsku, kam si pro ni do firmy Ziegler také zajeli. Vozidlo financovala obec Libčeves a jeho pořizovací hodnota je 585 000 Kč. O cisternu se stará hned trojice určených strojníků.

Jedním z nich je i Tomáš Turek, který stál u zrodu myšlenky dovézt si cisternu z dalekého Holandska po vlastní ose a také si dal práci najít na internetu tu pravou a pro sbor i obec přijatelnou variantu.

Vozidlo je poháněno motorem Cumins C26021 TD o výkonu 191 kW, jehož výkon přenáší na kola zadní nápravy automatická převodovka Allison MD. Automobil dosahuje maximální rychlosti 130 km/h.

Automobil je vybavený např. elektrocentrálou, osvětlovacím stožárem se třemi 1000 W reflektory či sadou vyprošťovacího nářadí.

V nástavbě je uloženo rovněž plovoucí a kalové čerpadlo i přetlakový ventilátor. Hadicový naviják s 90 metry vysokotlaké hadice ve vozidle najdeme na každé straně. Žebříky o délce 15 resp. 12 metrů jsou uloženy na střeše nástavby.


Dennis Rapier XL v naší Technice


Ve vozidle je zastavěno čerpadlo Godiva o jmenovitém průtoku 2700 litrů za minutu. Objem vodní nádrže je 1850 litrů.

Výstražné zařízení Whelen se zábleskovým majákem je uchyceno na střeše vozu, v přední masce a na zádi vozidla ho doplňuje vždy dvojice modrých světel.

Info a foto: Michal Hrdlička

Sdílet