Pátek 29. března 2024, od 07:00 bude sloužit směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Autobus zaparkoval v příkopu, ven ho tahal Bizon

Ostravští profesionální hasiči zasahovali ve čtvrtek 16. února 2012 ráno u nehody linkového autobusu číslo 76, který sjel do příkopu na zasněžené silnici mezi městskými částmi Svinov a Janová.

Hasiči museli nejprve použít lopaty pro vysvobození šesti nezraněných cestujících a řidiče, pak autobus vyzvedli na silnici vyprošťovacím speciálem Mercedes Bizon.

Operační středisko hasičů bylo o nehodě autobusu informováno ve čtvrtek před sedmou hodinou ranní. Na místo vyjela dvě zásahová vozidla jednotky Hasičského záchranného sboru Moravskoslezského kraje ze stanice Ostrava-Zábřeh a také vyprošťovací speciál Mercedes Bizon.

Při příjezdu na místo události ležel autobus na pravém boku opřený o hromadu sněhu. Hasiči museli použít lopaty k uvolnění předních dveří, jimiž pak vyšlo všech šest cestujících a řidič, všichni bez zranění. Cestující počkali v hasičských autech asi čtvrt hodiny na další projíždějící autobus.

Hasiči v místě nehody odházeli hromady sněhu podél autobusu i ze silnice (i pro usnadnění zásahu) a na zúženém místě řídili dopravu.

Vyprošťovací Bizon vyzvedl pomocí hydraulického ramene a vázacího popruhu na silnici zadní část autobusu na silnici, s jeho přední částí pomohlo navijákem zásahové vozidlo CAS Mercedes Econic.

Petr Kůdela
tiskový mluvčí
HZS Moravskoslezské­ho kraje
Sdílet