Pátek 29. března 2024, slouží směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Kůň s jezdcem zapadl v hluboké sněhové závěji

Dne 25. února 2012 ve 12:35 hod. byli hasiči požádáni o pomoc při záchraně koně u obce Velká Lhota na Vsetínsku.

Na místo vyjela jednotka profesionálních hasičů z Valašského Meziříčí s jedním zásahovým vozem. Po příjezdu na místo bylo zjištěno, že došlo k zapadnutí koně do hlubokého sněhu.

Majitel si vyjel s koněm do zasněžené přírody, když se dostali na hlubokou sněhovou závěj mezi obcí Velká Lhota a Malá Lhota. Kůň pravděpodobně uklouzl, neudržel rovnováhu a propadl se do závěje. Přitom si zranil pravou přední končetinu. Majitel se snažil koně z hlubokého sněhu dostat ven, ale to bylo nad jeho síly. Na pomoc vyjeli hasiči.

Hasiči byli na místě zásahu za třináct minut po výjezdu ze stanice. Velitel zásahu potvrdil, že kůň leží v závěji, asi 150 metrů od silnice. Kůň ležel v závěji asi půl hodiny. Hasiči koně zakryli dekou, aby zabránili podchlazení a během krátké chvíle se na místo seběhli další občané i policisté.

Všichni společně se nejdříve pokusili koně postavit, ale ten se dál bortil v hluboké závěji. Velitel rozhodl, že koně nejdříve odtáhnou na menší vrstvu sněhu. Pomocí širokého pásu a lan bylo zvíře odtaženo.

S využitím lana a lidské síly byl kůň postaven na nohy, k čemuž přispěli všichni přítomní. Do daného místa se technika nedostala a nebylo tak možné realizovat původní plán s použitím traktoru. Koně si přebral majitel a odvedl ho na ošetření se zraněnou přední nohou.

foto: s laskavým svolením jednoho místního občana

mjr. Mgr. Bc. Ivo Mitáček
tiskový mluvčí
HZS Zlínského kraje
Sdílet