Sobota 20. dubna 2024, slouží směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Pálení klestí v Suchdole nad Odrou přeskočilo až k sousedovi, viník dostal na místě pokutu

Tři jednotky hasičů vyjížděly krátce po sobotním poledni do Suchdola nad Odrou k požáru suché trávy na ploše cca 50 × 50 metrů. Vedle jednotky Hasičského záchranného sboru Moravskoslezského kraje ze stanice v Novém Jičíně zde zasahovaly dvě jednotky dobrovolných hasičů – Suchdol nad Odrou a Fulnek.

Muž spaloval klestí na své zahradě. Krátce poté, co zapálil hromadu, odešel pro zahradní kolečka, na kterých měl naloženo listí, které chtěl také spálit. Po krátké chvíli se vrátil, to již ale oheň přeskočil na suchou trávu (mj. vlivem nárazového větru), kterou majitel pozemku před zahájením pálení klestí ani neposekal, ani nepolil vodou.

Muž se sice snažil požár hasit, ale byl již tak rozsáhlý, že se mu to nepodařilo, a musel proto přivolat na pomoc hasiče. Požár se přitom rozšířil nejen na celou plochu jeho zahrady, ale přes plot přeskočil i na zahradu sousedovu a na část přilehlého pozemku bez oplocení, který odděloval pozemky od pole. Hasiči jej uhasili během 40 minut.

Požárem sice nevznikla předběžně žádná škoda (dosud se nepodařilo získat vyjádření majitele sousední zahrady), nicméně za toto nedbalostní jednání byla původci požáru uložena bloková pokuta, kterou zaplatil na místě. Při zásahu hasiči uchránili majetek za zhruba 20 tisíc korun – na ovocných stromech, oplocení a zahradní kůlně, kam se mohl požár rozšířit.

Petr Kůdela
tiskový mluvčí
HZS Moravskoslezské­ho kraje
Sdílet