Pátek 19. dubna 2024, od 07:00 bude sloužit směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Při požáru lesa u Uherského Ostrohu se zranil dobrovolný hasič, skončil v nemocnici

Dne 27. 3. 2012 v 15:19 hod. byli hasiči informováni o rozsáhlém požáru trávy na pomezí dvou krajů mezi Uherským Ostrohem (ZLK) a Moravským Pískem (JMK).

Na místo vyjely dvě jednotky profesionálních hasičů ze dvou krajů, a to z Uherského Hradiště a Veselí nad Moravou, které posílily jednotky dobrovolných hasičů z obcí Uherský Ostroh, Kunovice, Veselí nad Moravou, Hluk, Ostrožská Nová Ves a Moravský Písek. Ze Zlína na místo vyjel také velicí důstojník směny. Po příjezdu na místo bylo zjištěno, že došlo k rozsáhlému požáru nízkého porostu v lese.

Oznamovatel události zpozoroval kouř mezi Uherským Ostrohem a Moravským Pískem. Pro podezření na požár na místo vyjely jednotky profesionálních hasičů ze dvou krajů. Po příjezdu na místo byl ohlášen rychle se rozšiřující požár, který zachvátil nízký porost a rákos u vodního kanálu. V této době byla zasažená plocha odhadována na 300 × 300 metrů.

Vlivem větru došlo k dalšímu rozšíření plamenů, které prostoupily také nízkého i vzrostlého lesa. Velitel zásahu si nechal na místo vyslat další jednotky hasičů a posilové cisterny s vodou. Byl vyhlášen II. stupeň požárního poplachu. Postupně u požáru zasahovalo osm jednotek hasičů ze Zlínského a Jihomoravského kra­je.

Při lokalizaci požáru došlo k výšlehu plamenů a k zasažení blízko stojícího dobrovolného hasiče. Ten byl lehce popálen a nadýchal se nebezpečných zplodin hoření. Jednalo se o člena dobrovolné jednotky hasičů z Veselí nad Moravou (JMK). Velitel zásahu okamžitě vyžádal o výjezd posádky zdravotnické záchranné služby. Lékař muži poskytl ošetření a nechal ho následně odvézt do nemocnice na vyšetření.

17:15

Velitel zásahu a hasiči postupně obcházejí celý zasažený prostor požáru, který se prozatím rozhořel na plochu minimálně 500 × 500 metrů. Značná část požářiště je už pod kontrolou hasičů, ale lokalizace zatím ohlášena nebyla. Nadále pokračují intenzivní hasební práce.

17:30

Velitel zásahu ohlásil lokalizaci požáru. Nadále pokračují hasební práce s cílem celkové likvidace požáru. Na řadě míst je nutné dohasit jednotlivá ohniska a zabránit ve větrném počasí jejich dalšímu případnému rozhoření.

Na místo požáru dorazil vyšetřovatel hasičů z Uherského Hradiště, který zahájil svou práci. Po ohledání místa požáru a zjištění dalších skutečností bylo konstatováno, že v lokalitě bylo prováděno spalování biologického odpadu. Ve větrném počasí se plameny rozšířily a zasáhly nízký porost v otevřené krajině i v lese. Odhadovaná plocha pložáru může dosáhnout až 1000 × 1000 metrů.

Byl zjištěn přestupce, který patří do kategorie fyzických podnikajících osob. Pálení klestu je aktuálně na území Zlínského kraje zakázáno Vyhlášením hejtmana, které platí také pro podnikatele v lesním hospodářství. Konkrétně platí, že osoby hospodařící v lese mohou provádět pouze nezbytné práce spojené s hospodařením v lesních porostech bez použití otevřeného ohně.

mjr. Mgr. Bc. Ivo Mitáček
tiskový mluvčí
HZS Zlínského kraje
Sdílet