Sobota 20. dubna 2024, od 07:00 bude sloužit směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

VIDEO: Ohnivá rozhledna Andrlův Chlum 2012 má nový rekord

Poslední dubnová sobota patřila dnes na Andrlově Chlumu všem vyznavačům nejtvrdšího hasičského sportu TFA. Ve všech prostorách areálu rozhledny Andrlův Chlum v Ústí nad Orlicí se již popáté konala soutěž v nejnáročnějších disciplínách Toughest Firefighter Alive – nejtvrdší hasič přežívá.

Sjeli se sem nejlépe fyzicky vybavení hasiči z celé České republiky. Ti se postupně přesvědčili, kde jsou hranice lidských možností. Soutěž pořádalo HZS Pardubického kraje, územní odbor Ústí nad Orlicí.

Soutěž byla pod záštitou hejtmana Pardubického kraje Mgr. Radko Martínka a starosty města Ústí nad Orlicí Petra Hájka.

Diváci povzbuzovali každého soutěžícího, když viděli, jak náročné disciplíny musejí závodníci překonávat. Jednalo se o disciplíny, které se nejvíce blíží zásahové činnosti hasičů.


A o jaké disciplíny se jedná?

Účastníci nejnáročnější soutěže po startu uchopili dvě nezavodněná vedení „B“ i s proudnicemi a roztáhli je přibližně na 50 m, kde proudnice odložili na metu.

Dále obouručním šestikilovým kladivem provedli závodníci 60 úderů do konstrukce „hammer boxu“ střídavě nahoru a dolů. Dále museli překonat dvoumetrovou bariéru, transportovali po čtyřicetimetrové dráze 80 kg těžkou figurínu (úchopem obouruč zezadu – tzv. Raitekův úchop).

Na dalším stanovišti museli hasiči uchopit dva 20kg barely, které přenesli na vzdálenost 20m do vyznačeného prostoru. A aby toho nebylo málo, tak nakonec je čekalo 183 schodů rozhledny Andrlův Chlum (asi 12.NP), kde se nacházel cíl této náročné soutěže.

K tomu hasičům ale nestačil sportovní oděv, ale naopak, aby to nebylo až tak „jednoduché“, museli mít hasiči na sobě těžký zásahový oblek a dýchací přístroj na zádech a ještě masku na obličeji.

Zlatá medaile v kategorii do 40 let zůstává opět v Pardubickém kraji, získal ji devětadvacetiletý Ing. Lukáš Novák s časem 148,54 s (v roce 2011 čas 150,96 s a v roce 2010 měl Lukáš Novák čas 153,70 s) z územního odboru Ústí nad Orlicí. Lukáš Novák je nejen mistrem Evropy v disciplínách TFA, ale také mistrem světa.

Druhé místo patří Jiřímu Mikuleckému z HZS Ústí nad Orlicí s časem 161,94 s. Jako třetí v kategorii do 40 let doběhl s časem 163,78 s Tomáš Lehký taktéž z HZS Ústí nad Orlicí.

V kategorii nad 40 let první místo obsadil Daniel Kouřil z HZS SŽDC Česká Třebová s časem 179,74 s. Druhé místo obsadil Josef Vlk HZS Zlín. Všechny disciplíny zdolal za krásných 189,23 s. Třetí příčka patřila Michalu Valentovi z HZS Praha s časem 280,14 s.

V kategorii „C“, tedy SDH, se první umístil Václav Janů z JSDH Babice s časem 179,19 s. Druhý skončil Jakub Šubrt z JSDH Ostřetín s časem 188,44 s. Bronzovou medaili v této kategorii si domů odvezl Martin Holec JSDH Ústí nad Orlicí s časem 204,50 s.

V Kategorii SDH nad 40 let se na prvním místě umístil Petr Jokeš z JSDH Vysoké Mýto, který soutěž dokončil v čase 203,54 s.

Výsledky všech závodníků jsou ke stažení v příloze.

Foto vítězů: Vlasta Michalovičová

Vendula Horáková
tisková mluvčí
HZS Pardubického kraje
Sdílet
Přiložené soubory
vysledky tfa andrluv chlum.xls zobrazit online XLS 79 kB