Čtvrtek 25. dubna 2024, slouží směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

OBRAZEM: V České Lípě hořel kulturní dům, hasiči cvičili i záchranu lidí

Šest jednotek dobrovolných hasičů se dnes sjelo k požáru Kulturního domu Crystal v České Lípě. Tentokrát hořelo jen cvičně, aby se hasiči sehráli ve spolupráci a vyzkoušeli si řadu činností.

Vedle hasebního zásahu byla cílem například záchrana a evakuace osob při požáru v silně zakouřeném neznámém prostředí či ověření fyzické připravenosti při záchraně osob za použití dýchacích přístrojů.

A co se vlastně v kulturním domě stalo? Kvůli závadě na elektroinstalaci osvětlovací rampy v prostoru hlediště došlo k požáru osvětlení a následnému zřícení rampy do prostoru sálu.

V době požáru v sále probíhal program pro mládež, a tak zde zůstávaly poraněné osoby a došlo k panice. Situaci navíc komplikoval výpadek elektrického proudu a silné zakouření prostor.

Cvičení se zúčastnili hasiči ze Staré Lípy, Dobranova, Nového Boru, Krásné Studánky, Příšovic a Zittau. Přestože cvičení patřilo hlavně dobrovolným jednotkám, asistovali zde také českolipští profesionálové.

Naši kluci byli nápomocní při záchraně zraněné osoby ze střechy pomocí plošiny,“ upřesnil velitel stanice v České Lípě mjr. Mgr. Ladislav Vakula. Dle jeho slov bylo cvičení vydařené a zajímavá byla zahraniční účast jednotky z Zittau.

por. Mgr. Zdenka Štrauchová
tisková mluvčí
HZS Libereckého kraje
Sdílet