Středa 24. dubna 2024, slouží směna A. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Po nárazu do stromu museli hasiči řidiče vystříhat, naštěstí jen cvičně

Auto převrácené na bok, naražené na stromě, uvnitř zraněný řidič. Takový byl scénář prověřovacího cvičení pro jednotku dobrovolných hasičů ze Žlutic. Cvičení bylo zakončením půlročního výcviku zaměřeného na zásah na dopravní nehody. Žlutická jednotka je tak nově předurčena právě na tento typ zásahů.

Kompletní sadu hydraulických vyprošťovacích nástrojů získali hasiči ze Žlutic bezplatným převodem od Hasičského záchranného sboru Karlovarského kraje. Zároveň začal pro žlutické dobrovolné hasiče důkladný výcvik na zásah na dopravní nehody. Postupně se seznámili se všemi nebezpečími, které dopravní nehody přinášejí, proškolili se ve zdravovědě, konstrukci vozidel, učili se zabezpečení havarovaných aut a samozřejmě i samotné vyprošťování zraněných osob z havarovaných aut.

Výcvik trval půl roku a na závěr připravil velitel stanice HZS Toužim Jiří Horník společně s velitelem žlutické jednotky Aloisem Minářem prověřovací cvičení, kde měli žlutičtí hasiči ukázat, co se naučili. Na vedlejší silnici připravil auto převrácené na bok a opřené o strom, uvnitř pak byl jeden zraněný. Poplach hasičům vyhlásil v pátek po deváté hodině dopoledne. Úkolem bylo zabezpečit nabourané auto, ošetřit zraněného a vyprostit jej. Podle hodnocení proběhl zásah bez chyb a žlutická jednotka je tak připravena plnit svou novou roli jako předurčená jednotka pro zásah při dopravních nehodách.

Zasahující jednotky:

  • JSDH Žlutice (CAS 20 T815)
  • HZS Toužim (CAS 20 Iveco)
Martin Kasal
tiskový mluvčí
HZS Karlovarského kraje
Sdílet