Úterý 16. dubna 2024, slouží směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Kriminalisté obvinili zakladatele havířovského požáru z loňského května. Zemřel při něm člověk, dalších pět bylo zraněno

Krajští kriminalisté obvinili 31letého muže ze zvlášť závažného zločinu obecného ohrožení. Muž měl v polovině května minulého roku úmyslně založit požár před bytem v domě v Havířově. Požár se rozšířil do bytu, kde spali tři lidé, včetně dítěte. Starší muž po několika dnech v nemocnici zemřel, a to vzhledem k inhalaci zplodin. Kriminalistům se i přes minimum informací podařilo složit pomyslnou mozaiku, která vyústila v obvinění.

K požáru došlo dne 18. května 2012 po druhé hodině ranní v Havířově. V několikapatrovém domě se nacházelo přes 20 osob. Požár vznikl před jedním z bytů, do kterého se rozšířil. Spali v něm žena, 61letý muž a nezletilé dítě. Dítě a muž byli převezeni do nemocnice, přičemž muž po několika dnech zemřel. Při požáru totiž došlo k inhalaci zplodin hoření a tudíž otravě oxidem uhelnatým. Do nemocnice bylo převezeno i další nezletilé dítě. Na místě bylo ošetřeno několik dalších osob.

Po uhašení požáru bylo na místě provedeno ohledání a zajištěny stopy. Případ si od policistů územního odboru Karviná převzali krajští kriminalisté. V rámci prověřování bylo vyžádáno několik znaleckých posudků, například z oboru požární ochrany. Kriminalisté pracovali s každou stopou, dokumentovali každou informaci a související skutečnost, ale do poloviny listopadu minulého roku nezjistili takové skutečnosti, které by opravňovaly zahájit trestní stíhání proti konkrétní osobě. Věc proto odložili.

Odložením věci ale práce na případu neskončila. V nedávné době se nasměřovali k jistému 31letému muži z Havířova. Toho kriminalisté po prověření souvislostí obvinili ze zvlášť závažného zločinu obecného ohrožení. Za skutek mu hrozí trest odnětí svobody na osm až patnáct let.

V tomto případě stanovili kriminalisté několik vyšetřovacích verzí. Prověřili mimo jiného i možnost případných sousedských či jiných problémů rodiny zemřelého muže (nutno dodat, že ty však neměly v žádném případě vztah na předmětný dům, ve kterém hořelo). Tento motiv i jiné ale kriminalisté vyloučili. Zjistili však, že podezřelý měl řešit problémy svého dítěte s vrstevníky ve školním zařízení. Kriminalisté se i této na první pohled nezajímavé stopy chytili. Čas ukázal, že tento motiv jakési reakce je silný a reálný, což se nakonec potvrdilo. V domě, kde měl obviněný muž požár založit, totiž bydlelo další dítě, které docházelo do stejného školního zařízení jako jeho dítě…

por. Mgr. Soňa Štětínská
Krajské ředitelství policie Moravskoslezské­ho kraje


Tisková zpráva HZS z 18. května 2012

Tři jednotky hasičů zasahovaly v noci na pátek 18. 5. 2012 v Havířově (okres Karviná) u požáru bytu v třípatrovém obytném domě (celkem 4 NP a 1 PP). Z jednoho bytu hasiči zachránili tři osoby (2 dospělé a 1 chlapce), ze druhého evakuovali tři osoby (také 2 dospělé a 1 chlapce).

Všichni se nadýchali zplodin hoření a byli předáni rychlé záchranné službě. Starší muž, kterého hasiči vynesli z hořícího bytu, je podle zdravotníků v kritickém stavu.

Operační středisko hasičů bylo o požáru v panelovém domě v Havířově informováno krátce po druhé hodině pátečního dne. Na místo ihned vyjela jednotka Hasičského záchranného sboru Moravskoslezského kraje (HZS MSK) – ze stanice Havířov, společně s ní dvě jednotky dobrovolných hasičů – Havířov-město a Havířov-Životice.

Hořela předsíň bytu ve druhém patře (3. NP). Hasiči v dýchacích přístrojích museli do bytu vniknout po rozbití dveří, zevnitř vynesli nebo vyvedli dvě dospělé osoby a dítě.

Po průzkumu okolních bytů také evakuovali dvě dospělé osoby a dítě ze zakouřeného bytu nad hořícím bytem, tedy ve třetím patře (4. NP). Předali je všechny rychlé záchranné službě. Požár uhasili za 12 minut.

Škoda, způsobená ohněm, byla odhadnuta na 150 tisíc korun. Příčina vzniku požáru je v šetření vyšetřovatele HZS MSK a Policie ČR.

Sdílet